Atuul celei mai sănătoase diete din lume: uleiul de măsline
Te duce cu gândul la mare și la vacanțele petrecute în țările din zona Mediteranei, însă această dietă celebră – dieta mediteraneeană – este ideală indiferent de locul unde te afli sau de anotimp.
În 2022, pentru al cincilea an consecutiv, dieta mediteraneeană a fost votată drept cea mai bună dietă din lume. Experții cardiologi, diabetologi și nutriționiști o preferă pentru că se axează pe alimente benefice, precum legumele și uleiul de măsline, în proporții optime și combinații sănătoase. În timp, acest lucru te ajută să slăbești sau să menții o greutate ideală și previne complicațiile cardiovasculare acute, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
„Dieta mediteraneeană este o dietă blândă, savuroasă, extrem de studiată, cu multiple beneficii dovedite asupra sănătății cardiovasculare și metabolice. Această dietă poate fi transformată, probabil cel mai ușor dintre toate regimurile, într-un stil de viață sustenabil, pentru că este extrem de flexibilă, cuprinde recomandări de alimente delicioase, se concentrează pe calitate în detrimentul cantității și oferă un grad mare de satisfacție celor care o îmbrățișează“, spune Oana Bulzan, medic și wellness coach.
Din anul 2010, dieta mediteraneeană, una dintre cele mai sănătoase de pe planetă, face parte din patrimoniul UNESCO.
Alimente-cheie în dieta mediteraneeană
Legumele și fructele, uleiul de măsline, nucile, peștele și fructele de mare sunt de bază în dieta mediteraneeană. Oana Bulzan, specialist CIPRA, spune că alimentele-cheie din această dietă au devenit sinonime cu un meniu sănătos. „Mă refer, desigur, la fructe, legume, cereale integrale, leguminoase boabe, oleaginoase și grăsimi sănătoase pentru inimă, între care locul fruntaș îl ocupă, fără îndoială, uleiul de măsline.“
Brânzeturile, iaurtul, ouăle sunt permise chiar și zilnic, în cantități moderate, dar carnea roșie și dulciurile, doar la ocazii speciale.
Consumul a 4-5 lingurițe de ulei de măsline zilnic, recomandat în dieta mediteraneeană, poate preveni nu doar bolile de inimă, ci și depresia sau Alzheimer.
Conform unui studiu online realizat de MKOR* pentru DARVARI GARDEN, consumul mediu per persoană este de 400 ml de ulei de măsline în fiecare lună, iar majoritatea persoanelor (54%) consumă ulei de măsline cel puțin de 2-3 ori pe săptămână. Sortimentul extravirgin este preferat de majoritatea consumatorilor. Cel mai adesea, uleiul de măsline este consumat pentru paleta largă de beneficii asupra sănătății, fiind apreciat pentru faptul că este un produs natural.
Legumele merg perfect cu ulei de măsline
În timpul verii, dar nu numai, salatele sunt parte din rețeta succesului pentru siluetă și sănătate. „Când te gândești la dieta mediteraneeană, te gândești automat la salate delicioase din frunze verzi și merișoare sau din roșii suculente cu castraveți și cu brânză, toate stropite din plin cu ulei extravirgin de măsline, proaspăt și aromat. Iar când vorbim despre acest ulei, trebuie să luăm în calcul toate beneficiile care vin la pachet cu gustul, atribute datorate conținutului extrem de bogat în grăsimi mononesaturate, substanțe antioxidante și compuși antiinflamatori“, spune Oana Bulzan.
Roșiile și uleiul de măsline sunt o combinație excelentă – în prezența grăsimilor benefice conținute de uleiul de măsline, organismul absoarbe mai ușor licopenul conținut de roșii.
* Studiu realizat în anul 2021 pe un eșantion reprezentativ la nivel național pe criterii de gen, vârstă și distribuție geografică („Consumul de ulei de măsline în România. Studiu de comportamente și atitudini, 2021”, @MKOR Consulting).
Acest articol este susținut de DARVARI GARDEN.
Distribuie acest articol