„Suntem construiți să mâncăm mult, dar trebuie să evităm excesele“ – dr. Mihaela Bilic

13 septembrie 2022
Imagine articol CIPRA

Alegerile alimentare pe care le facem zi de zi sunt un factor determinant în menținerea sănătății, a stării de bine și a unei greutăți ideale. Din acest motiv, este foarte important să evităm excesele.

Un meniu echilibrat ne ajută să avem energie, o digestie bună și să fim mulțumiți de modul în care arătăm. Însă, pentru majoritatea, misiunea de a face alegeri sănătoase în privința cantității și calității alimentelor consumate se dovedește una dificilă, iar primul efect al exceselor este acela că ne îngrășăm. Când se întâmplă asta, e semn că trebuie să facem o schimbare. 

Nu toate mesele sunt obligatorii

Recomandarea generală este aceea de a respecta un program constant al meselor (mic dejun, prânz, cină și gustări). Însă, dacă nu suntem foarte atenți la porții și la numărul de calorii pe care le conțin, trei mese și două gustări pot duce la exces caloric și îngrășare. Astfel, dacă nu avem probleme de sănătate care să ne impună să mâncăm la intervale regulate (de exemplu, diabet) nu trebuie să ne facem griji dacă excludem o masă sau chiar două, spune specialistul.

„Doar pentru copii este obligatoriu micul dejun. În rest, dacă vrei să slăbești și nu ți-e foame dimineața, cu atât mai bine. În prima parte a zilei organismul arde mai bine rezervele de grăsime, deci este ideal să mâncăm cât mai puțin, de exemplu, doar o cafea cu lapte. Prima masă a zilei poate fi la prânz. Două mese ne sunt suficiente, ba chiar și una singură, odată cu înaintarea în vârstă, când metabolismul nu mai funcționează la fel și nu mai dispunem de același buget caloric“, spune dr. Mihaela Bilic, nutriționist.

84% dintre respondenții studiului CIPRA obișnuiesc să ia prânzul, în timp ce 21% dintre aceștia sar peste cină. Totodată, 6 in 10 respondenți iau micul dejun, iar 4 din 10 mănâncă și câte o gustare între mese.

O masă pe zi, alegerea câștigătoare?

Să mâncăm o singură masă pe zi, cel mult două, poate fi o alegere mai benefică pentru siluetă decât varianta puțin și des. Însă și în acest caz trebuie să fim atenți la calitatea și cantitatea alimentelor consumate. 

„Greșeala pe care o face multă lume este să mănânce o singură masă pe zi, dar foarte consistentă caloric. Dacă mănânci o dată pe zi, important este să nu mănânci cât pentru 3 mese“, spune specialistul.

Dacă nu reziști mai multe ore fără să mănânci, atunci soluția este să iei cele trei mese, dar ele să fie foarte ușoare.

„În loc să mâncăm 3 feluri de mâncare la aceeași masă, mai bine mâncăm câte un singur fel de mâncare la fiecare masă și astfel evităm excesele. De exemplu: un iaurt, un fruct, un ou sau ceva simbolic la micul dejun, la masa de prânz o supă sau o ciorbă și la cină o salată sau altceva pe post de fel principal. Organismul are nevoie de mâncare mult mai puțină decât credem noi“ – dr. Mihaela Bilic.

Cantitatea face diferența și fiecare trebuie să își adapteze ritmul meselor la stilul de viață. Însă pericolul meselor dese este că, cu cât mănânci mai des, cu atât ai mai mânca.

Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice

Disciplina conduce la obiceiuri bune

Ne place mâncarea și, de cele mai multe ori, mâncăm de poftă, nu de foame. Însă, dacă ne dorim să slăbim, să arătăm bine și să fim sănătoși, soluția este să ne impunem anumite restricții și să reducem semnificativ cantitatea de mâncare din farfurie.

„Organismul nu știe să numere calorii, nu există un organ responsabil cu asta. Putem mânca spectaculos de multe calorii, pentru că mâncarea ne satisface, suntem construiți să mâncăm cât mai mult, iar abundența de alimente de care dispunem, multe foarte concentrate caloric, ne îndeamnă la asta și conduce la îngrășare. Soluția este să ne punem în farfurie o cantitate mică și să ne educăm că ne ajunge atât și că vom mai mânca suplimentar la masa următoare. Trebuie să luptăm cu poftele, cu instinctul, cu cei din jur care ne îndeamnă să mâncăm.“

Nu trebuie să așteptăm alimente minune care slăbesc sau combinații de alimente care nu îngrașă. Trebuie pur și simplu să ne oprim din mâncat excesiv. Atunci când vrem să slăbim, trebuie să mâncăm mult mai puțin decât obișnuim. Nu există altă cale. Tot secretul este în cantitate mică și atenție la ce punem în farfurie.

Dr. Mihaela Bilic
Distribuie acest articol