De ce nu slăbești?
Faci eforturi să dai jos câteva kilograme, și totuși lucrurile nu merg cum ar trebui. Dacă și tu te tot întrebi ce este în neregulă în acest proces și ajungi să acumulezi frustrări, atunci e posibilă ca o cauză neștiută să-ți saboteze truda. Află în continuare principalele motive pentru care nu slăbim, deși ne străduim.
Pentru a pierde în greutate, trecem pe un regim în care numărul de calorii este redus, dar asta nu înseamnă că nu avem nevoie în continuare de alimente bogate în vitamine și minerale pentru a susține întregul organism.
„Mineralele și vitaminele sunt esențiale, iar termenul <the Hidden Hunger> este folosit pentru a descrie carența acestor elemente. Concret, organismul <spune> că are nevoie de anumiți micronutrienți, dar ceea ce <auzim> este senzația de foame – pentru că micronutrienții vin de obicei împachetați în alimente care conțin, evident, și calorii”, spune Oana Bulzan, medic și wellness coach, expert CIPRA.
Există și alte motive pentru care scăderea în greutate nu se întâmplă sau se pierd doar câteva sute de grame în zile întregi.
Nu dormi suficient
Lipsa somnului afectează hormonii care reglează foamea. În plus, atunci când organismul este obosit, va da comandă de mai multă energie dintr-o sursă rapidă pentru a face față provocărilor zilei, respectiv va apărea pofta de carbohidrați rapizi: dulciuri, făinoase… Schimbă-ți programul pentru a avea un somn mai bun și mai lung peste noapte!
Consumi prea multe proteine
60% dintre respondenții studiului CIPRA au declarat că dieta lor este echilibrată, conținând alimente din toate grupele alimentare și că le livrează necesarul din totalul energetic zilnic (64%).
Totuși, atunci când vor să slăbească, mulți oameni mizează pe proteine. Este adevărat că proteinele ne ajută să slăbim, iar sportivii care merg la sală pun accentul pe ele, dar dacă ești sedentar, un aport mare de proteine fără a face efort fizic și fără a te asigura că ai în meniu alimente din toate grupele alimentare este foarte posibil să nu dea rezultate.
Numeri caloriile și nu slăbești?
Dieta slab-calorică este eficientă, însă nu și atunci când doar numeri caloriile fără să le alegi pe cele cu adevărat hrănitoare – alimente bogate în nutrienți. O pungă de pufuleți poate avea mai puține calorii decât un pumn cu migdale, sau o băutură cu zero calorii comparativ cu un kefir, dar de preferat este să alegi varianta sănătoasă. Altfel, organismul face depozite de nutrienți și poate apărea paradoxul că, mâncând mai puțin, te îngrași, nu slăbești.
Nu mănânci suficient de des
Dacă aștepți să te simți flămând pentru a te așeza la masă, atunci deja va creierul va trimite semnalul pentru stocarea de grăsimi care să asigure energie în viitor. Când mănânci regulat, rata metabolismului este ridicată, ceea ce te ajută să slăbești.
Medicația poate fi de vină
Sunt unele medicamente care cauzează creșterea în greutate ca un efect secundar, unele pot reduce motivația de a face mișcare, în timp ce altele cresc pofta de mâncare sau retenția de apă. Citește prospectul și discută acest aspect cu medicul tău. „Sunt și afecțiuni care împiedică pierderea în greutate, cum ar fi diverse tulburări endocrine precum hipotiroidismul, sindromul ovarelor polichistice, rezistența la insulină șamd”, spune Oana Bulzan.
Dacă eșt foarte stresat, cortizolul va împiedica corpul să ardă rezervele, prin urmare să slăbești.
„Sindromul” weekendului hipercaloric
Oana Bulzan ne atrage atenția asupra acestui comportament total neproductiv: „mâncăm în deficit caloric în timpul săptămânii, dar supracompensam în weekend”, crezând că nu se va întâmpla nimic rău cu greutatea noastră! În realitate, zădărnicim astfel tot efortul făcut de luni până vineri.
De reținut: sportul nu este suficient
Dacă te-ai gândit că făcând sport vei slăbi, fără să schimbi obiceiurile rele din dietă, nu se va întâmpla asta. În plus, trebuie să există și o rutină de antrenament pentru pierderea în greutate. Un antrenament intermitent de mare intensitate este ceea ce ai nevoie.
Atenție la microbiom!
De echilibrul celor 100 de trilioane de microbi prezenți în corpul nostru (bacterii, virusuri, ciuperci), în special în tubul digestiv, depinde, printre multe altele, și reușita curelor de slăbire. „Tulburarea echilibrului diverselor populații de microorganisme din microbiom poate cauza tulburări de absorbție, dezechilibre în micronutrienti dar și un apetit modificat pentru diverse alimente (de exemplu, excesul de fungi este asociat cu un apetit crescut pentru dulciuri)”, subliniază Oana Bulzan.
Atunci când nu reușim să slăbim, Oana Bulzan ne recomandă să facem dozarea micronutrienților (vitamine și minerale), o vizită la un medic endocrinolog și un test de microbiom.
Distribuie acest articol