Motive pentru care e important să iei micul dejun
Micul dejun poate fi rapid, ușor și ne oferă beneficii care durează întreaga zi. Află sfaturile specialistului cu privire la acest obicei sănătos!
Potrivit studiului CIPRA privind obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor, doar 6 din 10 respondenți iau micul dejun, iar 4 din 10 și câte o gustare între mese. Lipsa micului dejun crește riscul de îngrășare, dar are și alte efecte nedorite. Noi ți-am pregătit în continuare 5 motive pentru care nu ar trebui să sari peste micul dejun!
Micul dejun ne dă energie
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei pentru că ne oferă energia de care avem nevoie în prima jumătate de zi, atunci când avem și cele mai multe activități în program. Corpul nostru este ca o mașină, care nu poate funcționa fără combustibil. Însă micul dejun nu înseamnă o ceașcă de cafea și o gogoașă; este important să avem un mic dejun nutritiv, bogat în minerale, vitamine, fibre, carbohidrați, proteine și grăsimi bune, prin alimente precum cereale integrale, carne slabă, pește, ouă, lactate, dar și legume sau fructe.
„Dacă știm să combinăm corect alimentele, micul dejun ne va oferi nutrienții necesari unei bune funcționări a organismului și ne va stimula activitatea cerebrală, crescându-ne randamentul, ceea ce înseamnă că ne vom îndeplini activitățile mai bine”, precizează Oana Pop, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.
Consumul micului dejun alimentează creierul și corpul și oferă glucoza necesară pentru a funcționa corect și pentru a lupta împotriva oboselii. Dacă nu mâncăm micul dejun, energia noastră va fi diminuată considerabil.
Susține efectele curei de slăbire
Expertul CIPRA, dr. Oana Pop ne spune că un alt motiv important pentru care trebuie să luăm micul dejun este că ne va ajuta să slăbim sau să ne menținem greutatea. „Dacă vom sări peste micul dejun vom avea tendința de a mânca mai mult la următoarele mese, ceea ce va duce la creșterea ponderală”, precizează Oana Pop. Metabolismul este pornit odată cu prima masă a zilei, ajutând astfel la arderea caloriilor pe tot parcursul zilei.
Menține inima sănătoasă
Studiile arată că cei care sar peste micul dejun tind să crească în greutate, ceea ce duce la creșterea colesterolului și a hipertensiunii arteriale, care pot contribui la apariția bolilor de inimă. În plus, un studiu realizat la Universitatea Harvard a demonstrat că lipsa micului dejun poate crește cu 27% riscul de a dezvolta un infarct miocardic.
Stimulează creierul
Nivelul de glucoză crescut prin consumarea alimentelor la cel mult două ore de la trezire ne poate mări capacitatea de concentrare. Unii oameni chiar pot avea dureri de cap și dificultăți de concentrare atunci când sar peste micul dejun.
Micul dejun ne aduce bucurie
Când suntem flămânzi, suntem morocănoși și ușor iritabili, pentru că organismul rulează pe gol, fără combustibil, afectând întregul sistem. Fă-ți ție, dar și celor din jur, o favoare și mănâncă dimineața, obținând astfel și o stare de spirit mai bună.
Distribuie acest articol