Scuzele care te împiedică să faci sport, desființate

21 februarie 2023
Imagine articol CIPRA

Practicarea unui sport sau a exercițiilor fizice regulate este cel mai bun mod de a ne păstra sănătatea corpului, de a ne îmbunătăți funcțiile cognitive, de a ne gestiona greutatea și de a avea o stare de bine. Și cu toate astea, suntem campioni în ne găsi scuze pentru a ne justifica sedentarismul.

Avem foarte multe opțiuni pentru petrecerea timpul liber într-un mod plăcut, iar majoritatea sunt oferite de tehnologie, sporindu-ne confortul, dar limitându-ne activitatea fizică. Deși pare tentant să ne simțim bine făcând cât mai puține lucruri, pe termen lung nu este în beneficiul nostru. 

Studiul CIPRA privind obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor arată că 22% dintre cei chestionați au tendința de a pune kilograme, 18% se simt lipsiți de energie frecvent sau aproape zilnic, în timp ce 12% dintre respondenți au probleme de sănătate sau simt că sedentarismul le afectează viața socială frecvent sau aproape zilnic. Același studiu a evidențiat că principalii factori care ar putea ajuta în adoptarea unei vieți mai sportive sunt o mai bună organizare pentru a avea mai mult timp (56%), motivația dată de problemele de sănătate (35%) și mai mult spațiu în casă pentru a se putea desfășura (31%). 

TOP 5 motive pentru care nu faci sport

Cornel Moca, antrenor personal, nutriționist acreditat și specialist CIPRA, desființează cele mai comune motive pentru care nu facem sport și ne oferă soluții pentru fiecare!

faci sport
Cornel Moca, antrenor personal

1. Nu am timp!

Timpul este o resursă prețioasă în zilele noastre, jobul și familia ocupându-ne o mare parte din zi. „Este trist că nu ne gândim și cum să prelungim timpul petrecut cu cei dragi, rămânând sănătoși. Spun asta pentru că sănătatea și menținerea ei ar trebui să reprezinte o prioritate, exact așa cum sunt jobul și familia. Dacă simțiți că nu aveți timp pentru a merge la sală, ei bine, sportul poate fi făcut oriunde. Există clase online, cu specialiști care vă pot urmări în timp real fără să părăsiți confortul casei. Timpul pe care l-ați fi petrecut în trafic, de la job la sală și apoi acasă, poate fi folosit pentru momente frumoase alături de cei dragi.”

Mai mult, poți implica și alți membri ai familiei în activitățile tale sportive.

2. Nu am spațiu

Este un alt motiv pentru a nu face exerciții nici măcar acasă. „Există exerciții numeroase care presupun utilizarea de foarte puține echipamente sau folosirea greutății propriului corp. Un specialist sportiv îți va recomanda exercițiile care te vor ajuta să obții rezultate chiar și în spații mici.”

3. Nu am bani de sală

Da, poate fi dificil să găsești resurse pentru o asemenea investiție, deși este una importantă, în sănătatea ta! Însă și aici există rezolvare, dacă-ți dorești cu adevărat. „Antrenamentele în spațiul online pot fi o variantă avantajoasă din punct de vedere financiar. Costul unui astfel de abonament este mai mic comparativ cu cel la o sală fizică. În plus, în perioadele mai călduroase, există posibilitatea de a face mișcare în aer liber, gratuit!”.

4. Am probleme cu spatele

Poate fi o reală problemă, e adevărat, însă nu e suficient de puternică pentru a renunța la sport. Iată ce spune expertul CIPRA: „De cele mai multe ori, durerile de spate sunt cauzate de poziții incorecte și de o musculatură a spatelui subdezvoltată. Înainte să vă apucați de un sport e bine să cereți sfatul unui kinetoterapeut, care să aleagă mișcările corecte pentru remedierea problemelor, dar care, în același timp să dezvolte masa musculară”.

5. Am probleme cu inima

Paradoxal, mișcarea este benefică inimii, însă trebuie adaptată afecțiunii de care suferi. „Situațiile pot varia extrem de mult în funcție de patologia existentă. O discuție cu medicul și antrenorul personal vă va lămuri în privința gradului de efort pe care-l puteți depune și a tipului de antrenament potrivit. Sedentarismul nu ajută pe nimeni!”, concluzionează Cornel Moca.

Distribuie acest articol