Locul de muncă ideal. Factori care contează mai mult decât salariul
Veniturile sunt importante, însă există și alte tipuri de motivație de luat în calcul atunci când evaluăm avantajele pe care le avem la locul de muncă.
O remunerație mică ne afectează pe mai multe planuri, nu doar financiar: ne scade stima de sine, ne creează frustrări și chiar tensiuni cu alte persoane. Din studiul CIPRA privind obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor, reiese că persoanele cu venituri mici sunt semnificativ mai mulțumite de raportul între viața personală și cea profesională, însă se declară stresate în mai mare masură de activitatea lor profesională (27%), de drumul pana la locul de muncă (25%), de șef (28%) și de colegi (29%).
Aduc banii fericirea?
Se pare că, uneori, alte beneficii cântăresc mai mult decât un salariu mare, pentru că starea de bine este cea care cântărește mai mult. Întotdeauna există un calcul beneficiu – cost. Chiar dacă nu-l punem pe hârtie în această formă, la sfârșitul lunii facem diferența între câștigul în bani și cum ne simțim. Psihologul Matei Stănculescu a observat din experiența sa din cabinet că un angajat care are multe extrabeneficii la salariu (sesiuni de psihoterapie, abonament la sală, masaj la birou, abonament la servicii de împrumutat cărți etc.) experimentează un alt tip de satisfacție sau chiar o satisfacție sporită comparativ cu un altul care câștigă mai mult lunar, dar care nu are beneficii suplimentare în pachet.
„Dacă stăm să ne gândim bine, pentru companie investiția în astfel de beneficii este adesea mult mai eficientă, raportată la impact și la percepția în rândul angajaților. De ce contează? Pentru că astfel de facilități sunt o dovadă de grijă pentru nevoile și sănătatea lor, un semn că în companie se cultivă o cultură organizațională centrată pe starea de bine”, explică psihologul.
Motivați sau nu prea la locul de muncă
Un angajat a cărui motivație de lucru este deosebit de scăzută lucrează într-un ritm mai lent, evită sarcinile și pierde mai mult timp. Practic, nu pune suficientă energie în munca lui. Pe de altă parte, un angajat motivat este entuziast, se mândrește cu ceea ce face. Îndeplinește sarcinile rapid, își dorește să facă o treabă bună, atât pentru el însuși, cât și pentru companie.
Interior versus exterior
Evoluția personală este hrana sufletului. Iar munca poate fi domeniul prin care să creștem atât din punct de vedere profesional, cât și în plan personal. O muncă provocatoare, un curs de perfecționare, interacțiunile sociale ne ajută să evoluăm. Mulțumirea de sine valorează mai mult decât un venit mare. Dacă banii sunt o resursă exterioară, recunoașterea și aprecierea sunt motivații interioare care pot fi mai puternice în foarte multe cazuri. Ele ne cresc stima de sine, ceea ce ne aduce satisfacție și încredere, pe scurt, la o stare de bine.
Ce sporește mulțumirea la locul de muncă
Având în vedere că, uneori, petrecem mai mult timp la serviciu decât acasă, mediul în care ne desfășurăm activitatea contează și el foarte mult.
„Cele mai importante studii făcute în domeniu ne arată că factorii esențiali pentru gradul de mulțumire și de wellbeing al angajaților sunt: autonomia, relaționarea cu echipa și superiorii, recunoașterea și aprecierea, oportunitățile de creștere și dezvoltare, echilibrul dintre viața personală și cea profesională, o comunicare clară a așteptărilor și task-urilor, sensul, remunerația, acordarea de bonusuri și extra beneficiile distribuite corect. Ce observăm în lista asta? Mult uman și mai puțin material”, subliniază Matei Stănculescu, trainer și psiholog.
Semne că locul tău de muncă este dăunător
Chiar dacă este bine plătit, un job poate să nu fie pe termen lung benefic pentru tine. Matei Stănculescu ne spune care sunt factorii dăunători la un loc de muncă, pericolele la care ne expunem și ne oferă câteva soluții.
„Dacă nu te simți valoros, ascultat, văzut, apreciat, dacă nu înțelegi sensul activității tale sau ai frecvent senzația că ești nedreptățit, e timpul să iei serios în calcul schimbarea locului de muncă. Iar asta pentru că, dacă te confrunți în mod constant cu astfel de sentimente, cu siguranță te afli pe autostrada către burnout, depresie, insomnii, stres cronic, anxietate, probleme digestive, probleme de memorie și concentrare, boli cardiovasculare, tensiune și dureri musculare sau creșteri în greutate. Și, dincolo de aceste efecte la nivel mental și fizic, pe termen lung sunt afectate relațiile din viața ta: lipsa de timp petrecut cu familia, gradul mare de irascibilitate, acumularea de frustrări, epuizarea, lipsa de chef și de răbdare”, punctează psihologul.
Distribuie acest articol