Fast-food-ul poate fi sănătos?
Ei bine, da, chiar și când iei masa într-un restaurant de tip fast-food poți să faci alegeri bune!
Deși mâncarea ideală este considerată cea pe care o prepari chiar tu, din ingrediente sănătoase, e aproape imposibil să nu cedezi uneori ofertei unui fast-food, fie de poftă, fie din comoditate sau pur și simplu pentru că e cea mai rapidă variantă de masă. Și dacă te simți vinovat că ai mâncat pe fugă, poți compensa în zilele următoare!
Gustul sau nutrienții, ce alegi?
Ideal ar fi să le ai pe amândouă, dar lucrurile nu stau așa tot timpul. Chiar dacă știm că ar trebui să alegem compoziția hrănitoare, gustul determină pofta și nu-i poți rezista mereu. Mâncarea de tip fast-food este gustoasă, ba chiar atât de gustoasă că poate provoca dependență! În același timp, nutriționiștii o desființează și o trec în categoria „interzis” sau „nesănătos”. Dar unele preparate pot fi chiar nutritive!
53% dintre respondenții studiului CIPRA declară că, uneori, se simt nervoși sau irascibili, fără energie (51%), au probleme cu digestia (50%) sau dureri de stomac (41%) din cauza alimentației necorespunzătoare. 44% nu au timp să gătească acasă, iar 17% declară că mănâncă zilnic sau aproape zilnic fast-food.
De ce să te ferești
Prăjelile și sosurile sunt cele care transformă un produs în nesănătos. Ambele aduc multe grăsimi rele în corp, dar și radicali liberi pe care organismul se va strădui să-i elimine pentru a-și menține starea bună de funcționare. Ceea ce înseamnă efort, presiune pe organe și uneori chiar predispoziția pentru unele afecțiuni. În plus, aceste preparate nici nu aduc organismului nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa. Prin urmare mănânci, dar nu te hrănești! Să nu te miri dacă după o astfel de masă vei fi obosit, fără chef și cu o digestie greoaie.
Fă-ți pofta, uneori!
Chiar și preparatele hulite de specialiști, consumate rar, nu vor fi o nenorocire. Problemele apar când consumul lor devine obicei! Așadar, poți savura o pizza, o merdenea sau o porție de cartofi prăjiți din când în când. Răsfățul cu moderație te ajută să eviți frustrările.
Alegeri inspirate
Fast-food nu înseamnă doar burgeri și aripioare crocante. Poți trece pragul unui fast-food și totuși să mănânci bine, nutritiv și gustos. Sunt multe astfel de restaurante care oferă și preparate echilibrate nutrițional. Poți alege sushi, de exemplu. Sau noodles cu legume, dacă mergi la chinezesc. Chiar și un burger cu puține ingrediente și o salată alături sau șaorma la farfurie, dacă eviți sosurile, înlocuiești cartofii prăjiți cu orez și adaugi multe legume, pot fi o masă gustoasă și sănătoasă.
Distribuie acest articol