De ce să NU mâncăm pe fugă
Mâncatul în grabă strică digestia, duce la creșterea în greutate și poate crește riscul dezvoltării diverselor afecțiuni.
Din studiul CIPRA reiese că 44% dintre români nu au timp să-și gătească singuri, iar calitatea alimentației lor are de suferit din acest motiv. Totodată, 17% dintre respondenți declară că mănâncă zilnic sau aproape zilnic fast-food.
Când mâncăm pe fugă, digestia este afectată pentru că nu mestecăm suficient. Mâncatul lent aduce plăcere, ne oferă timp să savurăm gustul alimentelor, însă atunci când mâncăm repede nu mai percepem aromele și nici nu sesizăm momentul de plenitudine. Astfel, avem tendința să consumăm porții mai mari decât este necesar, ceea ce duce la creșterea în greutate.
Este important să nu mâncăm pe fugă și să preparăm mâncarea acasă, să avem controlul asupra ingredientelor și să menținem o calitate crescută a nutrienților la fiecare masă.
Stil de viață în alertă
Mâncatul este una dintre bucuriile vieții, nu doar un mijloc de supraviețuire. Cu toate acestea, de multe ori salvăm timp mâncând pe fugă. Ceea ce nu știm este că digestia începe din cavitatea bucală, nu din stomac, iar dacă nu mestecăm suficient ceea ce mâncăm, digestia se îngreunează. Mâncatul rapid este parte a unui stil de viață cu ritm rapid. Însă alimentația rapidă atrage o serie de riscuri pentru sănătate.
Cu ce ne astâmpărăm rapid foamea?
Pentru 80% dintre români, produsele de panificație sunt în topul alimentelor consumate zilnic sau aproape zilnic, conform studiului CIPRA. Un covrig, biscuiți, o felie de pizza sau un foietaj sunt soluții rapide pentru o masă care să ne alunge senzația de foame, dar fără să ne hrănească, adică fără să aducem organismului elementele de care are nevoie pentru a funcționa la capacitate maximă.
„Produsele de panificație sunt, din păcate, acel truc rapid la care apelăm când suntem pe fugă. Fie că ajungem flămânzi acasă și ne repezim către un sendviș sau trecem printr-o stație de autobuz unde ne ademenește mirosul de merdenele, sfârșim prin a consuma mult prea mulți carbohidrați în general, prin produse de panificație și brutărie. În absența completării lor cu ceilalți macronutrienți necesari unei mese echilibrate, <pâinea noastră cea de toate zilele> duce la oscilații mari ale glicemiei care generează un cerc vicios de alimentare cu produsele greșite. Soluția este ca, în loc să mâncăm pe fugă, să ne prioritizăm mesele, care să conțină toate tipurile de nutrienți”, avertizează Oana Bulzan, consultant nutrițional, specialist CIPRA.
Dacă mâncăm pe fugă, ni se face foame rapid
După o masă luată în fugă, ni se poate face foame în scurt timp. Atunci când mâncăm în grabă, hormonii care ajută la reglarea poftei de mâncare sunt perturbați. În plus, alimentele care nu conțin multe fibre sau proteine nu mențin sațietatea și vom simți senzația de foame mult mai curând.
De ce este bine să gătim acasă
Găsim la tot pasul ceva de mâncare, chiar și mâncare gătită… rapid. O astfel de masă este o opțiune comodă, dar nu neapărat sănătoasă. Când ne preparăm mâncarea acasă avem control asupra ingredientelor, mâncarea va fi proaspătă și sănătoasă și aceste lucruri ne va ajuta să arătăm și să ne simțim bine, să ne creștem energia, să ne stabilizăm greutatea, să ne îmbunătățim somnul și rezistența la stres. Specialistul nostru Oana Bulzan spune că gătitul nu trebuie privit ca o corvoadă. „O friptură cu legume la cuptor ne ajunge pentru câteva zile. O supă sau o ciorbă fierbe singură în vreme ce noi ne ținem ședințele pe zoom și ne hrănește o săptămâna întreagă. Câteva legume congelate pot fi trase în tigaie în câteva minute și combinate cu două ouă gătite în aceeași tigaie”, recomandă medicul.
Distribuie acest articol