Planuri de weekend în familie
Dacă faci un calcul al orelor petrecute în familie în timpul săptămânii, cum ar arăta rezultatul? În general, zilele lucrătoare sunt atât de pline, încât abia spre seară putem sta împreună cu cei dragi câteva momente. De aceea, este important să folosești zilele de weekend la maximum pentru a menține echilibrul în familie.
Studiul CIPRA arată că pe primul loc în topul celor mai importanți factori în viață se află familia și prietenii, cu 83% dintre răspunsurile celor chestionați. De asemenea, 77% au indicat modul în care petrec timpul liber drept unul dintre cele mai importante aspecte. 37% dintre ei petrec între 3 și 5 ore pe zi cu familia, 16% doar 1-2 ore, iar pentru 3% acest timp nu există deloc.
Dr. Teodora Ivanov Tudorache, psihoterapeut The Mind, spune că este important să învățăm să ne prioritizăm nevoile și să manifestăm o voință activă pentru a reuși să fim alături de cei dragi nouă. „Ar putea fi utilă dezvoltarea unor ritualuri de apropiere. De exemplu: luăm mereu cina împreună, în fiecare sâmbătă dimineață ieșim în parc cu toată familia sau ne bem mereu cafeaua împreună, pentru a consolida ideea de stabilitate, dar și de unitate.
Nu în ultimul rând, indiferent de cât timp reușim să petrecem alături de cei apropiați, este important să îi privim cu răbdare, atenție, compasiune și curiozitate; să le transmitem sentimentul că sunt auziți, că prezintă interes și să încercăm să fim receptivi și disponibili atunci când au nevoie de sprijin.“
Fă planuri de weekend în familie
Avem patru weekenduri într-o lună de care putem profita pentru a vizita locuri noi sau pentru a sta pur și simplu acasă, cu familia. La început de lună, fă un plan cu cei dragi – cum vreți să împărțiți zilele libere ce urmează. Puteți consulta site-urile cu prognoze meteo, iar în weekendurile cu șanse mari de vreme urâtă, alegeți activități pe care să le faceți împreună în jurul casei.
- Puneți la cale un meniu de weekend altfel decât cel din timpul săptămânii, un adevărat ospăț pe care să îl țineți minte. Fie că ieșiți în oraș la masă, comandați pizza sau preparați un desert preferat, mai ales cei mai mici vor fi extrem de încântați și vor asocia weekendul cu această mică sărbătoare culinară.
- Weekendurile cu vreme bună păstrează-le pentru excursii. Nu trebuie să aloci un buget mare pentru asta – gândește-te chiar la orașul în care locuiești. Mai sunt locuri de descoperit? Poate o gelaterie nouă sau o pădure din apropiere. Natura este fascinantă, iar o escapadă în aer liber vă vă încarca pe toți cu energie.
Pune la cale o… șezătoare
Legătura cu membrii mai în vârstă ai familiei este extrem de importantă. Unchii, mătușile, bunicii noștri au de împărtășit povești extrem de bogate în sensuri și învățăminte. Alege o seară de weekend în care să invitați rude apropiate. Ascultă împreună cu cei mici poveștile familiei, lasă-i pe cei mai tineri să pună întrebări, pentru a înțelege mai bine trecutul familiei. Roagă-i pe cei invitați să aducă fotografii sau orice altă amintire dragă și revedeți împreună momente din trecut. O astfel de seara va crea un fir invizibil de încredere și legătură între toți membrii familiei.
Faceți voluntariat împreună
Pentru a dezvolta sentimentul empatiei, mai ales în rândul celor mici, alegeți o cauză nobilă pentru care să vă dedicați timp. Puteți opta pentru a da o mână de ajutor la un adăpost de animale, la un centru de bătrâni sau copii sau vă puteți implica în acțiuni de mediu. La finalul orelor dedicate celor din jur, veți avea cu toții acel sentiment de împlinire, iar cei mici vor învăța cât de importante sunt energia și timpul lor.
Indiferent ce modalitate alegi pentru a petrece timpul cu cei dragi, fii sigur că la finalul unor astfel de zile legătura dintre voi va fi mai puternică.
Sfatul psihologului
Dr. Teodora Ivanov Tudorache explică de ce timpul pe care i-l dedică părinții este extrem de important pentru dezvoltarea lui emoțională viitoare.
„Primul și cel mai important instinct al ființei umane este acela de conectare. Astfel iau naștere legăturile de atașament, care asigură individului o bază de siguranță de la care să se poată dezvolta în modul cel mai benefic. Un copil crescut «pe fugă» va învăța să își creeze viitoarele relații în același mod, va simți că nu este destul de important pentru ceilalți și va căuta alte mijloace compensatorii prin care să își satisfacă nevoie de conectare (ex: televizor, computer, telefon, mâncat compulsiv)“, spune specialistul.
Distribuie acest articol