Cum arată cina ideală

22 august 2023
Imagine articol CIPRA

Cina, mai ales dacă este luată cu puțin timp înainte de culcare, favorizează îngrășarea și afectează digestia, dar și calitatea somnului, implicit calitatea vieții. Așadar, renunțăm la această masă? Și dacă nu, cum arată cina ideală?

Potrivit studiului CIPRA, 81% dintre români iau cina. Ceea ce nu ar fi rău, dacă această masă ar fi una frugală, luată cu 4-5 ore înainte de culcare.

Când servirea cinei la ore târzii devine un obicei, pe lângă caloriile suplimentare, apar și problemele de sănătate: ficat gras, simptome digestive, insomnie. Pentru că, în timpul somnului, digestia încetinește în mod natural, iar metabolismul intră într-o stare de repaus. Așadar, ce este de făcut?

Mesele zilei

Chiar dacă postul intermitent, care presupune repaus alimentar în prima și ultima parte a zilei, poate fi foarte benefic și eficient pentru cei care îl țin corect, totuși, pentru majoritatea oamenilor, micul dejun reprezintă cea mai importantă masă a zilei.  Din alimentele pe care le consumăm la prima masă avem energie pentru întreaga zi. Acesta ar trebui luat în jur de ora 8.00 dimineața, fiind urmat de prânz, la 12.00-13.00 și de cină, înainte de ora 19.00. După această oră ar trebui să nu mai consumăm nicio gustare, nici măcar fructe, semințe sau iaurturi.

Ce să NU mâncăm la cină

Mâncatul seara poate fi dăunător dacă nu facem alegerile bune. Iată părerea expertului, dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice: „O regulă ușor de ținut minte este că, în principal, nu vom mânca la cină ceea ce am mâncat la masa de prânz, adică vom evita consumul de alimente bogate în amidon, precum cartofi, orez, paste și chiar pâine. De desert nici nu nu poate fi vorba și nici fructele nu sunt recomandate. Asta mai ales dacă ne dorim sa slăbim.“ 

Cum arată cina ideală

Tot din studiul CIPRA a reieșit faptul că 44% dintre români nu au timp să își gătească singuri. Așadar, recomandăm alimente sărace în calorii, ușor de digerat, dar și de preparat.

cina ideală

Ce recomandă la cină expertul nostru, dr. Oana Pop: „În special supe/ciorbe ușoare, de exemplu supe cremă preparate din legume fără smântână, ciorbe de legume, salată cu pește și quinoa, lactate de tip kefir/sana. Dacă dorim doar să ne menținem greutatea, nu să slăbim și uneori avem poftă, se poate mânca la cină o masă de fructe. Ocazional, dacă nu s-a consumat la micul dejun, o variantă poate fi un iaurt cu fulgi de ovăz și afine, dar nu este indicat  zilnic. Evident, meniul pentru cină trebuie individualizat în funcție de particularitățile fiecărei persoane.“ 

Câteva trucuri

  1. Este important  ca toate mesele să fie ușoare sau moderate, altfel vom crește capacitatea de stocare a stomacului și vom ajunge să mâncăm din ce în ce mai mult. 
  2. Când organismul nostru are parte de trei mese la fiecare patru ore îl vom ajuta să își regleze glicemia și astfel vom controla foamea mai bine. 
  3. Nu sunt importante doar orele la care mâncăm, ci și alimentele pe care le includem în dieta zilnică – trebuie să fie cât mai variate și sănătoase.
  4. Dacă renunțăm, din când în când, la cină îi oferim ficatului nostru o pauză.
Distribuie acest articol