Profită din plin de zilele libere de Paște 

14 aprilie 2023
Imagine articol CIPRA

Relaxează-te alături de cei dragi, răsfăță-te cu bucate alese, trăiește viața cu bucurie și vei avea parte de patru zile cât o vacanță! Dar nu uita să pui măsură în toate…

Aceste zile libere sunt o perioadă perfectă pentru a-ți încărca bateriile, de preferat într-un mod activ. Fie că vei face o excursie sau vei merge în vizită la rude ori poate vor veni ele la tine, compania celor dragi, mișcarea, odihna, pregătirea decorațiunilor, mersul la Biserică și masa de sărbătoare reprezintă combinația ideală pentru relaxare pe toate planurile. 

Cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research despre pregătirile românilor pentru sărbătorile de Paște au scos la iveală că 83% își vor petrece sărbătorile de Paște acasă, în familie. Comparativ cu anul trecut, masa de sărbătoare va fi mai puțin îmbelșugată pentru 75% dintre ei, în contextul scumpirilor accentuate. Totodată, 6 din 10 români vor oferi daruri cu ocazia Paștelui, în special copiilor (64%) sau partenerei/partenerului de viață.

Zilele libere de Paște și calitatea vieții

Minivacanța de Paște este una dintre ocaziile în care poți pune în focus și îmbunătăți toate aspectele importante pentru calitatea vieții.

Conform studiului CIPRA, realizat în martie 2023, acestea sunt: alimentația – importantă pentru 67% dintre respondenți, somnul (54%), echilibrul dintre viața personală și cea profesională (45%), activitatea sportivă (34%), și răsfățul cu moderație (28%), respectiv consumul de alcool, tutun, alimente gustoase, cu măsură. 

Masa de Paște, motiv de bucurie

Pentru mulți români sărbătoare înseamnă o masă îmbelșugată, însă nu în mâncare constă starea de bine. Dimpotrivă, mesele mai puțin bogate sunt ideale pentru sănătate. Cu cât vei mânca mai puțin și vei bea cantități mai mici de alcool te vei simți mai bine și te vei putea bucura de compania celor dragi, fără riscul unei indigestii.

Mănâncă puțin, încet și fă mișcare ușoară (o plimbare) după masă. Nu te culca imediat după ce ai mâncat, dar încearcă să te odihnești mai mult decât de obicei în aceste zile. De ajutor este și hidratarea organismului cu apă și ceai. Nu uita că menta, rozmarinul, tarhonul și cimbrul sunt condimente care ajută digestia!

Importanța sărbătorii în familie

Relațiile de familie oferă resurse care te pot ajuta să faci față stresului, să ai comportamente sănătoase și să-ți crești stima de sine, ceea ce duce la o stare de bine mai mare. Comunicare deschisă asigură sprijin emoțional și chiar material și va avea un impact pozitiv atunci când te confrunți cu o problemă. Este important să ne înconjurăm de familie și prieteni pentru a ne simți confortabil. Studiile au arătat că a avea relații bune de familie este un factor benefic puternic, care scade riscul bolilor și ajută la creșterea sănătății mintale.

Echilibru între efort și odihnă

Chiar dacă mișcarea înseamnă sănătate, epuizarea dăunează grav acesteia. Întotdeauna trebuie să păstrăm justa măsură. Fă sport și păstrează-ți mușchii antrenați, dar nu te suprasolicita. Odihnește-te atunci când te simți obosit și vei constata că vei avea un randament mai bun în toate activitățile ulterioare, iar mușchii se vor recupera și vor deveni mai puternici!

Distribuie acest articol