Strategia ideală pentru mesele festive

23 decembrie 2022
Imagine articol CIPRA

Bucuria meselor de sărbători nu trebuie umbrită de indigestie sau kilograme în plus. Te poți simți bine alături de cei dragi consumând preparate tradiționale, fie în variante dietetice, fie apelând la cele mai bune sfaturi de la specialist pentru a-ți păstra confortul, silueta și buna dispoziție la mesele festive!

Studiul CIPRA privind obiceiurile cu impact direct asupra calității vieții arată că 4 din 10 români se declară mai degrabă mulțumiți de calitatea alimentației pe care o au, în general. Cu un nivel mai bun al calității alimentației se pot lăuda cei cu vârste între 35 și 44 ani (49%) și cei cu vârste între 55 și 65 de ani (54%). Însă, de sărbători, riscul de excese alimentare există chiar și pentru cei mai conștiincioși dintre noi.

Capcana meselor îmbelșugate

Crăciun fără porc și Revelion fără curcan, în tradiția românească? Nu s-a pomenit! Sarmale, tobă, caltaboș, piftie, friptură, salată boeuf, jumări și slăninuță. Așa arată o masă bogată de sărbători, la care se adaugă dulciuri, nelipsitul cozonac și, bineînțeles, diverse tipuri de băuturi alcoolice. Cu așa ospăț, cum să nu te resimți și cum să mai încapi în rochia de Revelion? Și, oricât am vrea să reducem porțiile, acum este perioada când ne vizităm rudele și cu toții își doresc să fie gazde bune și să ne hrănească foarte bine! Ce e de făcut? Apelează la moderație și la trucurile care-ți păstrează digestia și silueta în cea mai bună formă! 

Cu gândul la calitate

Alimentele pe care le consumăm, prin digestie, se descompun în nutrienți, elementele esențiale unei bune funcționări a organismului. Chiar și de sărbători, trebuie să ne asigurăm că aducem organismului tot ce are nevoie – vitamine, minerale, carbohidrați, proteine și grăsimi benefice – prin alimente de calitate. Ceea ce punem în farfurie trebuie să acopere acest necesar, să nu fie doar bun la gust, ci și „benzină premium”! Conștientizarea unei alimentații sănătoase este primul pas care te va ajuta să ai o digestie bună în orice perioadă a anului, dar mai ales de sărbători. 

„Pe orice masă de Crăciun ar trebui să existe și legume. Indiferent ce mâncați, adăugați o porție egală de legume în farfurie: vor ajuta digestia și vor participa la reglarea glicemiei. În plus, condimente precum ardeiul iute, ghimbirul, busuiocul, oregano și cimbrul, dar și scorțișoara și cuișoarele sunt mici daruri ale naturii care ajută în multiple feluri sistemul digestiv”, ne recomandă Oana Bulzan, specialist CIPRA.

Doar proteine de calitate 

La mesele festive proteinele abundă, și asta nu e rău, doar că sunt la pachet cu multă grăsime saturată. Sfatul Oanei Bulzan este să ne asigurăm sațietatea cu proteine, pentru a evita excesul de carbohidrați. „Nu ocoli friptura cu salată, dar limitează porția de desert.” E bine să elimini toate bucățile care conțin grăsime și să le savurezi doar pe cele slabe, alături de multe legume (nu cartofi!), fie fierte, fie crude. Ce ai zice de un Revelion cu pește? Cu siguranță va fi apreciat de toată lumea, pentru că este ceva deosebit, iar confortul digestiv oferit de această masă ușoară va fi cu siguranță bine-venit!

Adăugați în farfurie salată din plin și începeți masa cu ea! Experimentele realizate cu ajutorul monitoarelor permanente de glucoză ne arată că ordinea în care consumăm alimentele este importantă pentru controlul glicemiei. Așadar, începeți cu legumele!

OANA BULZAN, medic

Atenție la neatenție

Masa îmbelșugată ne va împinge să gustăm din foarte multe feluri. O mare greșeală! Chiar dacă mâncăm puțin, amestecând tot felul de alimente, ce au timpi de digestie diferiți, ne vom crea probleme digestive sigure! Dar și aceste probleme pot fi rapid calmate, spune Oana Bulzan, dacă la finalul mesei vei consuma un ceai digestiv amar cu anghinare, păpădie, pelin sau obligeană, care fac minuni pentru digestie.

Trucuri care „însănătoșesc” rețetele clasice de sărbători

Oana Bulzan are și câteva sfaturi pentru a face din preparatele tradiționale variante mai puțin calorice, dar și mai ușor digerabile.

  • copt e mai bine decât prăjit;
  • în prăjituri putem înlocui zahărul și untul cu banane sau piure de mere;
  • în loc de zahăr mai putem folosi sirop de curmale;
  • în loc de maioneză, putem folosi iaurt grecesc acolo unde rețetele permit;
  • pentru a reduce cantitatea de ulei din maioneză, putem folosi avocado.

Variante dietetice pentru mesele festive

Dacă ai renunțat la carne de ceva vreme sau ai o dietă strictă, dar trebuie să mergi într-o vizită, asigură-te că vei avea opțiuni bune pentru tine atunci când pe masă sunt doar produse tradiționale. „Cel mai sigur mod este să duci tu preparatul sănătos pe care-l consumi. Astfel, vei avea ce să mănânci atunci când pe masă sunt doar produse care nu ți se potrivesc”.

Ce tip de alcool să alegem?

Nu trebuie să uiți că alcoolul pune mare presiune pe ficat, și așa greu încercat după mesele îmbelșugate. Ideal ar fi să diminuăm consumul de alcool și să alegem apă, sucuri sau ceaiuri. „Tăriile sunt cele mai agresive, prin urmare, dacă nu rezistați tentației, <răul mai mic> este să optezi pentru un pahar cu vin”, recomandă Oana Bulzan. 

Distribuie acest articol