Vinul, un răsfăț permis cu măsură
Cunoaștem cu toții energia care se țese în momentul în care punem la cale un prânz de weekend cu prietenii sau o cină în timpul săptămânii cu familia. Este un moment excelent pentru a te relaxa alături de cei dragi și a te răsfăța cu mâncărurile și băuturile preferate.
Studiul CIPRA Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor arată că pentru 82% dintre respondenți este foarte important modul în care își petrec timpul liber. Totodată, 1 din 5 respondenți consumă alcool de câteva ori pe săptămână, iar la o petrecere este vorba, în medie, de 3.1 pahare.
Bun, dar cu moderație
Un consum moderat de vin poate avea beneficii asupra sănătății. Însă este important de știut care sunt cantitățile recomandate. Expertul CIPRA, dr. Șerban Damian, medic și nutriționist, spune că „vinul este considerat un aliment, însă nu trebuie să uităm faptul că are un conținut important de alcool. Din acest motiv nu intră la categoria <necesități>, ci mai curând la <plăceri>. În mod obișnuit se recomandă să nu se depășească o cantitate de 250 ml pe zi în cazul bărbaților și 150 ml pe zi pentru femei“.
Vinul și sănătatea. Care sunt beneficiile
Există multe alimente bogate în antioxidanți benefici pentru sănătate, iar vinul este unul dintre ele. Este dovedit științific faptul că strugurii au un nivel ridicat de polifenoli (resveratrol) ce pot reduce stresul oxidativ și inflamațiile. Un studiu realizat pe 4461 de adulți, a arătat că un consum moderat de vin a dus la scăderea nivelului de inflamații din organism. De asemenea, consumul în limite normale de vin poate îmbunătăți sănătatea inimii, tot datorită concentrației ridicate de polifenoli.
Să fie cât mai natural!
Când este vorba de un vin de calitate și cu beneficii pentru sănătate, ne interesează „să fie produs doar din struguri, printr-un proces controlat de vinificație, să nu aibă aditivi (decât în limitele legale), să nu fie alterat, impurificat. Calitățile nutriționale, care se pot reflecta și în beneficiile asupra sănătății, țin în bună parte de soiul de struguri din care este produs. Se consideră că vinurile roșii au o cantitate mai mare de antioxidanți, deci mai multe beneficii pentru organism“, afirmă expertul CIPRA, dr. Şerban Damian, nutriţionist, Centrul Superfit. În privința prețului, acesta nu este un criteriu pentru beneficiile vinului, ci mai curând pentru proveniența strugurilor, procesul de fabricație, gust, vechime și celebritatea brandului, spune specialistul.
Asocieri ideale
Se știe că vinul alb merge perfect alături de pește, fructe de mare, sushi sau carne de pui, vinul roșu se potrivește cu diferite tipuri de carne roșie (porc, vită, vânat), iar desertul poate fi servit alături de un vin rosé sau alb dulce. Vinurile seci și demiseci sunt întotdeauna cele mai indicate, întrucât cele dulci conțin cantități mari de zahăr și mai multe calorii.
Consumul moderat de vin este și parte a dietei mediteraneene, alături de consumul de legume, cereale, ulei de măsline. Studiile au arătat că există și un „mod mediteraneean“ de a consuma vin – moderat, mai ales în timpul mesei, până la două pahare pe zi în cazul bărbaților și un pahar pe zi, în cazul femeilor.
Vinul contribuie la o stare de spirit mai bună
Pe lângă beneficiile asupra sănătăți fizice, un consum moderat de vin aduce beneficii asupra sănătății noastre mentale, pentru că ne ajută să ne destindem, să fim mai sociabili și să ne bucurăm de momentele frumoase. Fie că este consumat la o masă organizată împreună cu prietenii și familia, în doi sau de unul singur, la un film bun ori citind cartea preferată, un pahar cu vin înseamnă relaxare, voie bună, așadar momente prețioase, demne de ținut minte într-o săptămână pe repede înainte.
Distribuie acest articol