Sărbători fericite cu buget redus

29 noiembrie 2022
Imagine articol CIPRA

Inflația nu ține cont de evenimentele sau perioadele speciale din viețile noastre. Totul s-a scumpit, de la utilități la alimente. În acest context, masa de Crăciun va fi oare mai sărăcăcioasă, iar lista de cadouri de Moș Nicolae drastic redusă? Cu puțină inventivitate, putem să avem sărbători fericite cu buget redus.

Bugetul tuturor a avut de suferit în ultima perioadă, însă persoanele cu venituri mici și medii au fost cele mai afectate. Banii, mai bine zis lipsa lor, generează un stres major, ce afectează atât sănătatea psihică și fizică, cât și viața socială și relațională. 

Conform celui mai recent studiu Reveal Marketing Research, 58% dintre români declară că le va fi foarte greu să achite facturile pentru utilități în iarna care urmează, valoarea facturii pentru energia electrică sau gazele naturale fiind cel mai mare motiv de neliniște pentru 40% dintre respondenți. Soluțiile pe care românii le iau în calcul pentru sezonul rece sunt reducerea consumului produselor neesențiale (50%), reducerea consumului de energie electrică (48%) și apelarea la îmbrăcăminte groasă în casă (42%).

Așadar, chiar dacă se spune că banii nu aduc fericirea, atunci când veniturile scad drastic, iar stabilitatea zilei de mâine devine incertă, focusul nu poate fi decât pe situația financiară. 

Elimină stresul!

Ușor de zis, greu de pus în practică atunci când aproape totul se reduce la bani și când sărbătorile bat la ușă. Trebuie să împaci și capra și varza, iar pentru asta ai nevoie fie de o baghetă magică, fie de idei salvatoare, simple și ușor de implementat. Reducerea stresului este primul pas.

Cum? Alege o metodă care să funcționeze pentru tine. Pentru fiecare există ceva care reușește să-l detensioneze: o plimbare în parc, o sesiune de sport,  o discuție cu un prieten, o baie relaxantă cu arome, un masaj sau meditația. 

Orice ai alege pentru detensionare, trebuie să nu coste nimic, dar să-ți aducă acea pace mentală care să te ajute să vezi mai ușor soluțiile pentru problemele cu care te confrunți. Patchouli, lavanda și tămâia sunt uleiurile esențiale care te ajută să elimini stresul mai rapid și să ajungi la echilibru

Economisește la fiecare cumpărătură!

Există aplicații care la fiecare tranzacție cu cardul pun într-un cont de economii câțiva lei, rotunjind suma. În acest fel, observi că la sfârșitul lunii ai pus de-o parte 100 sau 200 de lei. Prin urmare, se poate! Dacă nu ai o astfel de aplicație activă, poți face singur economie, punând într-o pușculiță 2-3 lei pentru fiecare cumpărătură făcută într-o zi. Vei fi surprins să vezi câți bani se strâng în fiecare lună. Suma economisită te va ajuta cu siguranță de sărbători sau atunci când apar situații neprevăzute. 

Mesele festive, asezonate cu bun simț

Ne place să avem mese îmbelșugate, considerând astfel că atragem prosperitatea, dar în același timp facem risipă de bani și alimente sau, la fel de grav, ne străduim să consumăm tot ce am cumpărat, punând la grele încercări sistemul digestiv și ulterior acumulând kilograme. Dorința de a face economie ar trebui să te motiveze să reduci porțiile! Nu trebuie să renunți la mâncarea tradițională de sărbători, dar poți să gătești mai puțin, să mănânci porții mici și să te bucuri de mâncare în doze limitate! Dacă vei face această schimbare simplă, vei vedea că te poți gospodări cu bani puțini, fără să-ți lipsească nimic esențial!

Idei de cadouri unicat

Cadourile scumpe sau ieftine tot daruri sunt, adică obiecte amprentate cu bucuria și dragostea noastră. Fiecare va face un dar în funcție de buget. Poți dărui multe lucruri făcute chiar de tine, mult mai prețioase, pentru că ele conțin energia ta și timpul tău, o resursă extrem de prețioasă în zilele noastre.

Poți face biscuiți, pe care să-i ambalezi într-o frumoasă cutie metalică sau de carton, meșterită și ea de tine. O cutie veche din lemn poate căpăta o față nouă prin tehnica șervețelului (vezi pe internet cum se procedează) și poate deveni un valoros cadou de suflet. Un cozonac este alt dar practic și gustos pe care-l poți oferi. Un ornament pentru pom, o coroniță frumos decorată, confecționată de tine pot fi alte variante perfecte pentru cei dragi. Dacă știi să tricotezi, ai putea să-ți surprinzi prietenii cu un pulover handmade, călduros și unicat. 

Creează propriul calendar de advent

Nu e târziu să ambalezi 24 de obiecte și să le numerotezi pentru cineva drag. Va fi cel mai frumos cadou de Crăciun – și nu neapărat cel mai scump. Poți alege lucruri simple, dar care aduc bucurie în fiecare zi! O bomboană, o ciocolată, un gel de duș, o sare de baie, o sticlă mică de ojă, un săpun, un creion, un suc… dar fiecare să fie însoțit de un mesaj, de o afirmație pozitivă, care să aibă sens pentru destinatar!

Reciclează inteligent

Știai că poți face lumânări din uleiul folosit? Da, există chituri care te pot ajuta să faci cele mai frumoase lumânări, pe care le poți pune în cănile și ceștile care-ți prisosesc prin casă. Un dar frumos și util!

Distribuie acest articol