Tips and tricks ca să nu te îngrași în perioada sărbătorilor

27 decembrie 2022
Imagine articol CIPRA

Mâncarea bogată în calorii și consumată în cantitate mare atrage ca un magnet kilogramele în plus în perioada sărbătorilor de iarnă. Așadar, iată câteva tips and tricks de la Cornel Moca, antrenor personal și nutriționist, ca să începi anul într-o formă cât mai bună.

Mesele îmbelșugate sunt parte din tradiția românească, iar cina de Revelion are o semnificație aparte – în credința populară ea atrage prosperitatea și bunăstarea, adică e musai să fie bogată! Iar dacă de la Crăciun până în ianuarie ne satisfacem fără măsură poftele culinare, riscul este să începem anul cu un exces de greutate și cu regretul că nici de data asta nu am fost mai chibzuiți.

22% dintre respondenții studiului CIPRA au mentionat ca au tendința de a pune kilograme din cauza sedentarismului. Nimeni nu spune că de sărbători trebuie să ținem dietă sau să slăbim, dar obiectivul menținerii greutății este perfect realizabil. Cu voință și câteva trucuri.

Mișcarea este importantă

Această perioadă de sărbători este asociată cu vacanța și relaxarea. Însă mișcarea poate fi o sursă de bună dispoziție, chiar dacă la prima vedere pare un consum energetic căruia cu greu îi mai putem face față. Prin mișcare se eliberează endorfine, cele care ne dau o stare de bine, începutul poate fi dificil, dar finalul va fi o încântare.

„În perioada sărbătorilor, să ne menținem rutina de activitate fizică poate fi greu. Nu spun să mergeți la sală și de Revelion, dar este important pentru voi și pentru obiectivele voastre să nu ieșiți complet din rutină. După mesele mai grele, devenim foarte somnoroși și fără energie, dar încercați să faceți măcar 5000 de pași pe zi. O plimbare lungă și un pic mai alertă vă va ajuta să nu mai simțiți tot corpul greu și să consumați o parte dintre caloriile tocmai ingerate, ne recomandă Cornel Moca.

Faceți antrenamente scurte, în camera de hotel, acasă, în parc (dacă aveți unul prin apropiere). Dar dacă nu aveți această posibilitate, o plimbare este următoarea cea mai bună alternativă.

CORNEL MOCA, EXPERT CIPRA

Evită caloriile lichide!

Un mod facil de a adăuga calorii în dietă fără ca măcar să-ți dai seama este consumul de calorii lichide. Aici e vorba de băuturile foarte calorice, precum sucuri îndulcite, fresh-uri, smoothie-uri, iar în perioada sărbătorilor, în focus este consumul excesiv de alcool. Iată recomandările lui Cornel Moca.

În general, alcoolul este bogat caloric, dar o băutură poate fi și mai bogată în calorii în funcție de cantitatea de zahăr adăugată. Combinațiile de mai multe tipuri de alcool, cu diverse tipuri de siropuri pentru obținerea de cocktail-uri pot fi rețeta către kilogramele în plus. Este, deci, recomandat să nu faceți excese și să optați pentru băuturi cu cât mai puține ingrediente. De exemplu, un cocktail Cuba libre sau un gin tonic la care să adăugați un produs cu 0% zahăr”.

Legume la fiecare masă

Legumele conțin fibre, minerale, vitamine și au puține calorii. Expertul CIPRA ne învață să mâncăm legume la fiecare masă, pentru că au un volum mare, astfel că vom simți că ne-am săturat mai repede și nu vom adăuga și alte lucruri în farfurie.

Odihnește-te suficient!

Sărbătorile înseamnă și petreceri până târziu în noapte. Somnul insuficient te va vlăgui și corpul va cere mai mulți carbohidrați pentru a căpăta ce are nevoie și pentru a face față cu brio la o nouă solicitare. „Asigurați-vă că dormiți 7-8 ore în fiecare noapte. Ca să vă puteți bucura de prezența celor dragi este nevoie, desigur, să fiți odihniți și prezenți”, spune Cornel Moca.

Cât mai puțin stres

Pregătirile pentru mese festive și petreceri la care totul trebuie să arate impecabil pot fi surse de stres.  „Atunci când ne stresăm, crește nivelul de cortizol, un hormon care pe termen lung poate duce la creșteri în greutate. Bucurați-vă de timpul petrecut cu cei dragi, relaxați-vă și lăsați, pe cât posibil, grijile deoparte. Este cea mai frumoasă perioadă a anului, până la urmă”, este opinia expertului.

Distribuie acest articol