Ia o pauză de la social media!
Majoritatea respondenților (77%) unui nou studiu CIPRA despre tehnologie și calitatea vieții au conturi pe cel puțin două rețele de socializare, iar pentru 70% verificarea telefonului este primul lucru pe care îl fac după ce se trezesc. Excesul în utilizarea acestei unelte poate avea efecte secundare, așadar, ia o pauză de la social media, măcar din când în când, pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții!
Printre efectele secundare ale utilizării în exces a rețelelor de socializare se numără adicția, anxietatea, izolarea, depresia și acel sentiment că poți rata ceva important dacă nu verifici canalele de social media constant, așa numitul FOMO (Fear of Missing Out).
Conform studiului CIPRA, 42% dintre respondenți petrec cel puțin 4 ore zilnic la calculator, 41% conectați la telefon, iar 29% la televizor. Media zilnică de ore petrecute cu fiecare tip de dispozitiv este de 3.6 pentru calculator, 3.5 pentru telefon și 2.8 pentru televizor, iar timpul petrecut, în medie, pe rețelele sociale este de 2.5 ore zilnic. 78% dintre respondenți au prieteni pe rețelele de socializare cu care nu s-au întâlnit niciodată în viața reală.
Social media DETOX îți oferă timp în plus pentru tine
Specialiștii atrag atenția că imaginile pe care le vezi în social media pot distorsiona felul în care percepi realitatea. Gândește-te de câte ori pe zi te uiți la fotografii ce arată viața perfectă pe care o au persoanele pe care le urmărești: vacanțe luxuriante, mașini și case superbe, oameni constant fericiți. Social media captează însă doar mici fragmente din ziua unei persoane, nu poți ști cum arată o zi întreagă pentru un om care pare a avea o viață perfectă. În plus, nu întotdeauna informațiile postate sunt 100% reale. Sărbătorile aduc uneori cu ele și sentimente de anxietate, iar imaginile pe care le vezi pe social media pot adânci aceste stări.
90% dintre respondenții studiului CIPRA declară că tehnologia îi ajută să rămână conectați cu prietenii și familia. Totuși, o idee bună este să pui pe pauză pe cât posibil utilizarea social media și să te concentrezi la modul cum arată în mod real zilele pe care le petreci alături de cei dragi, iar dacă aceștia nu sunt aproape, să îi suni sau să îi vizitezi, ca să puteți vorbi fără bariere. În plus, profită de zilele libere pentru a te întâlni cu vechi prieteni pe care nu i-ai mai văzut de mult. O vizită la cafeneaua preferată poate fi un plan perfect pentru o zi de vacanță de iarnă.
Vorbește mult cu copiii!
Vacanța pe care o avem de sărbători e o bună ocazie să te conectezi în mod real cu cei mici. Joaca pe covor, discuțiile despre preferințele lor, despre ce anume îi îngrijorează în perioada aceasta sau despre planurile de viitor sunt momente pe care le câștigi alături de ei. Chiar dacă sunt deja adolescenți, faceți o regulă și țineți telefoanele departe în anumite perioade din zi, pentru a petrece timp de calitate împreună.
Înapoi la cărțile bune
O idee bună este să folosești timpul pe care l-ai aloca în mod normal rețelelor de socializare pentru a citi mai mult. Uită-te la lista de cărți pe care ți-ai propus să le citești anul acesta și începe cu una rămasă nebifată. Vei avea suficient timp pentru a o citi, dacă alegi să te deconectezi de la social media și să aloci doar pentru tine acele două-trei ore zilnic. Dacă încă nu ai în casă un colț de citit, poți aranja unul foarte ușor. Adu-ți câteva perne și pături, o lampă care să te ajute seara și un ceainic și ai creat în câteva minute spațiul perfect pentru lectură.
Când a fost ultima dată când ai scris ceva de mână?
Un alt bun obicei pe care ai putea să îl adopți acum, când ai mai mult timp liber, este acela al scrisului într-un jurnal. Creierul nostru poate memora mai multe informații atunci când le scrii pe o foaie de hârtie. Poți fi mai aproape de visurile anului ce vine dacă le așterni pe hârtie, împreună cu pașii pe care îi poți face pentru a ajunge să le îndeplinești. Pentru început, scrie care este cel mai mic pas pe care îl poți face pentru a-ți îndeplini un vis. Corelat cu scrisul, poți practica meditația – ia-ți câteva minute pentru a te deconecta total și pentru a sta liniștit. În felul acesta, poți înțelege de multe ori mai bine felul în care funcționezi, lași la o parte gândurile care îți inundă creierul și poți avea mai multă claritate atunci când vine vorba de luarea deciziiilor.
Profită de zilele pe care le ai libere cu ocazia sărbătorilor de iarnă pentru a trăi lucruri cu adevărat importante pentru tine, inclusiv pentru a dormi mai mult. Rețelele sociale vor fi din mereu acolo după ce reintri în tumultul programului normal.
Distribuie acest articol