Ce spune despre tine casa în care locuiești

27 iunie 2023
Imagine articol CIPRA

Cu toții ne dorim case curate și ordonate, dar de multe ori în ele domnește haosul. Cum ai putea să-ți transformi casa în care locuiești într-un spațiu confortabil pentru tine și totuși în acord cu felul tău de a fi?

Da, casa ta îți spune povestea și îți dezvăluie personalitatea. Felul obiectelor, numărul lor, modul în care le aranjezi sau depozitezi vorbesc despre tine. Despre cât ești de ocupat sau organizat, despre ce este important pentru tine, dar și despre temerile tale. 

Cel mai recent studiu CIPRA arată că 71% dintre respondenți sunt mulțumiți de curățenia din casă, aceasta fiind pentru ei pe primul loc atunci când vine vorba de satisfacția cu aspectele vieții. 66% sunt mulțumiți de casa în care locuiesc.

Ce spune ordinea

O casă îngrijită și ordonată este ceea ce te inspiră și te ajută să te simți productiv și creativ. Persoanele care reușesc să mențină ordinea sunt personalități perfecționiste. Ordinea le ajută să-și satisfacă nevoia de control. Psihologii spun că a trăi într-o casă în care totul este într-o ordine perfectă poate să reflecte o personalitate foarte rigidă și chiar anxioasă. Cu toate acestea, o cameră curată și organizată duce la o creștere stării de bine și a eficienței muncii.

Să menții casa curată, ordonată este primul pas pentru ca ulterior să capeți o structură mai bună în planurile de zi cu zi. Se pare că totul încep cu aranjarea patului dimineața! Este punctul de plecare pentru a-ți pune ordine în jurul tău, dar și pentru a te disciplina și orienta către performanță. Psihologii spun că oamenii fericiți au o viață ordonată, în mare parte.

Ce arată dezordinea

Deși dezordinea majoră reflectă o structură psihică haotică, iar acumularea de obiecte inutile arată un grad de anxietate ridicat, câteva lucruri împrăștiate nu înseamnă nimic grav. Cauzele dezordinii pot fi lipsa timpului, graba în care sunt făcute lucrurile acasă, o casă aglomerată sau faptul că de mic nu ți-ai dezvoltat obiceiuri și rutine de organizare. Pentru toate există soluții. Chiar dacă nu reușești în fiecare zi să pui lucrurile la locul lor, măcar la sfârșit de săptămână poți face asta. Ordonarea lor nu numai că aduce liniște mintală, dar te ajută să fii mai productiv, să știi unde sunt și să ai acces la ele rapid atunci când ești grăbit. Cutiile, dosarele și etichetele îți vor fi de folos. Această ordonare memorată va influența felul în care gândești, vei stoca pe viitor informațiile în categorii, iar în acest fel reamintirea va fi mai rapidă!

Ai flori în casă?

Dacă-ți plac plantele și ai ales să-ți decorezi și casa cu ele, asta spune multe despre tine. În primul rând, arată că iubești natura și că ești responsabil, că prețuiești liniștea și armonia și că preferi lucrurile simple, dar autentice.

Culoarea dominantă în casa în care locuiești

În general, culorile vesele și vibrante reprezintă oamenii care sunt sociabili și optimiști. Personalitățile care aleg culori mai întunecate sunt adesea mai practice și mai realiste. Persoanele care se înconjoară de culori neutre tind să fie mai mature în gândire și mai independente. Este foarte important ca în casa ta să domine acele culori care-ți plac și îți transmit o stare de bine. Iar mai important de atât este ca toate încăperile să fie cât mai luminoase!

Distribuie acest articol