Declutter de vară – scapă de lucrurile inutile din casa ta

22 iulie 2022
Imagine articol CIPRA

Imaginează-ți că te așezi la birou. Ai în față o zi plină, cu muncă la laptop. Ce te ajută să te concentrezi mai bine? Un birou ordonat sau unul plin de tot felul de obiecte? Iată de ce este important să elimini lucrurile inutile din viața ta!

Un birou ordonat este unul care încurajează un ritm de lucru susținut. Te vei putea concentra, fără a te simți „asaltat“ de obiectele aruncate haotic pe birou. Aceeași „rețetă“ o putem aplica și în cazul felului în care avem grijă de mediul în care trăim, iar aici vorbim despre locuința noastră. O locuință care nu este încărcată cu lucruri inutile îți va oferi spațiul și energia necesare activităților tale preferate.

De altfel, 54% dintre respondenții studiului CIPRA „Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor“ au afirmat că a avea o casă primitoare în care să locuiască este foarte important. În plus, aproape 60% dintre ei au răspuns că starea de spirit este un factor determinant pentru calitatea vieții. Iar starea de spirit ține foarte mult de felul în care ne începem ziua: o casă care îți susține energia, către care te întorci cu drag, este importantă.

Pentru a te putea bucura de clipe frumoase petrecute acasă, să vedem împreună cum putem scăpa de lucrurile de care nu mai avem nevoie și care ocupă spațiu inutil. 

Primul pas – inventarierea hainelor din șifonier

Dulapul plin cu haine poate fi un mare bau-bau. Fă-ți curaj să inventariezi realist hainele: decide ce piese vestimentare îți plac în continuare și îți vin bine și pune-le deoparte. Dacă îți este greu să faci o selecție obiectivă, iată un pont – gândește-te de câte ori ai purtat respective piesă vestimentară în ultimul an. Dacă un anumit tricou, de exemplu, a rămas neatins, iată și răspunsul – nu mai este printre piesele tale preferate. Îl poți pune deoparte, pentru a nu mai ocupa loc inutil în dulapul tău. Aplică aceeași „rețetă“ de fiecare dată când ai dubii dacă vrei să renunți sau nu la un obiect. La final, vei rămâne cu hainele pe care chiar le porți și îți mai vin. Și, foarte important – obții spațiu în dulapul tău. 

Al doilea pas – fă ordine în dulapurile din bucătărie și din baie

Asemenea dulapuri sunt pline de lucruri inutile. În bucătărie poți găsi cutii și pungi cu alimente expirate – paste, cereale sau pungi cu făină pe care nu le mai poți folosi. Dă-le la o parte și observă cât spațiu obții. La baie, inventariază atent produsele cosmetice pe care le ai: vezi care este data lor de expirare și dă-le la o parte pe cele care nu mai pot fi folosite. Un pont – atunci când desfaci un produs cosmetic, un ruj sau fond de ten, notează undeva (eventual pe ambalaj) data la care l-ai deschis. În felul acesta vei ști exact până când poate fi folosit. Dacă depozitezi la baie și medicamentele, fă și printre ele un scurt inventar și vezi ce produse sunt valabile. 

Al treilea pas – verifică lista de cărți și de reviste din bibliotecă

Treci prin toate titlurile pe care le ai în bibliotecă și observă care încă sunt necitite. În cazul cărților citite deja, decide care te-au marcat cu adevărat și le vrei în continuare în biblioteca ta. Cărțile care nu se mai află pe lista ta de preferințe nu-și mai au locul în casă. Le poți dona sau le poți duce la un centru care colectează maculatură. Aceeași procedură o poți aplica în cazul revistelor vechi, care ocupă spațiu.

A scăpa de lucrurile inutile din casă înseamnă să ai mai mult spațiu, să te simți mai bine în propria casă. Te încurajăm să faci acest exercițiu. Ne-am bucura dacă ne-ai da și un feedback, cum te-ai simțit după ce ai eliberat locuința de lucruri care nu își mai au rostul alături de tine.

Cum ne afectează o casă încărcată cu tot felul de lucruri inutile?

Ne-a explicat Matei Stănculescu, specialist CIPRA, psiholog, coach & trainer la clinica The Mind.

„La fel cum ne afectează și o minte sau un corp încărcate cu tot felul de lucruri… adică enorm. OMS definește sănătatea ca fiind un echilibru între cei 3 piloni: minte, corp, relații. Dacă avem în corpul nostru toxine, trebuie să le eliminăm cât mai repede, pentru a evita tot felul de afecțiuni sau chiar boli. Dacă avem în mintea noastră regrete, frustrări, sentimente de vinovăție, lucruri de care ne este rușine, traume ș.a.m.d. trebuie să mergem la un psihoterapeut pentru a le scoate de acolo cât mai repede. Aceeași nevoie este și în relațiile noastre cu cei din jur sau cu mediul din jurul nostru, respectiv casa, mașina sau biroul“.

„Obiectele vechi, pe care nu le mai folosim și care atrag doar praful și ne îngreunează curățenia, hainele care ne sufocă șifonierul, spațiile de depozitare burdușite sau cutiile cu obiecte la care nu ne mai întoarcem niciodată fac ca noi să ne simțim încărcați, sufocați, având chiar senzația că ne ține ceva în loc. Iar atașamentul pentru obiecte cu însemnătate în trecutul nostru se traduce mental printr-un blocaj în acel trecut și poate duce astfel către depresie“ – Matei Stănculescu, psiholog.

Când eliberăm spațiul de lucruri inutile, apar schimbări majore

Exercițiul în sine de a lua fiecare lucru sau obiect în parte și de a-l arunca sau de a-l da altcuiva este unul extrem de terapeutic. Implică să fii mindful – și deci prezent aici și acum, iar aerisirea și curățarea spațiului în care trăim au implicații extrem de profunde asupra stării noastre de bine.  În filosofia Feng Shui, se spune că spatiul care te întâmpină atunci când intri în casă trebuie să fie curat, ordonat, aranjat, tocmai pentru că el ne influențează nivelul de energie.

Matei Stănculescu, psiholog
Distribuie acest articol