Curățenie în timp puțin și fără stres

12 aprilie 2023
Imagine articol CIPRA

Doar câteva zile ne despart de sărbătoarea Paștelui, iar casa trebuie să fie pregătită, curățată și împrospătată pentru a primi cum se cuvine energia acestui nou început. Vestea bună este că putem avea un cămin curat fără un efort prea mare, aplicând câteva trucuri cu efect maxim.

Potrivit celui mai recent studiu CIPRA, realizat în luna martie 2023, 71% din respondenți sunt mulțumiți de curățenia din casă, comparativ cu 82% în 2021, iar 66% sunt mulțumiți de casa în care locuiesc, comparativ cu 76% în 2021. Dacă în 2021 petreceam mai mult timp în casă și ne ocupam mai des de curățenie și de îngrijirea locuinței, acum celelalte îndatoriri par să ne ocupe majoritatea timpului.  Însă igiena și starea de bine în cămin a rămas un indicativ important în aprecierea calității vieții. 

Cât timp îți rămâne pentru curățenie?

Chiar dacă timpul este cea mai mare provocare a ta și ai la dispoziție doar o zi sau câteva ore pentru curățenia de Paște, există tot felul de metode și trucuri care te ajută să-ți eficientizezi munca și să îți îndeplinești obiectivul fără stres și oboseală în exces. Pe lângă dat cu aspiratorul și șters praful în toată casa, mai ai de bifat câțiva pași. Implică-i pe toți din familie, inclusiv pe cei mici – astfel îi ții ocupați, plus că se vor simți utili!

Ferestrele curate schimbă aspectul casei

Folosește o cârpă de microfibră pentru a curăța geamurile cu o soluție specială pentru sticlă, dar șterge-le în prealabil de praf! Poți folosi și filtrele de cafea sau șervețele rezistente de hârtie în locul cârpelor – astfel nu vor rămâne scame! Perdelele se spală ușor în mașină, iar jaluzelele pot fi rapid curățate aspirându-le de sus în jos și de la stânga spre dreapta, orientându-le spre interior și apoi spre exterior.

Toaletă perfect igienizată

Toate obiectele sanitare din baie trebuie mai întâi curățate, apoi dezinfectate. Aplică detergent pe fiecare dintre ele, lasă să acționeze 5 minute, apoi clătește și aplică soluțiile dezinfectante pe care nu le mai îndepărtezi ulterior. Total: 10 minute de curățare perfectă!

Cum scapi de mucegai

Dacă ai o perdea de duș, sigur există ceva mucegai în zonă. Nu uita că cel mai mare inamic al mucegaiului este clorul. Poți să-l cureți de pe orice suprafață, mai întâi cu o cârpă uscată, apoi cu una umezită și îmbibată în clor. Desigur, încăperea respectivă trebuie ulterior bine aerisită!

Când faci curățenie, nu uita de saltea!

Obișnuim să spălăm podelele, geamurile, covoarele, perdelele, dar salteaua are și ea nevoie de o curățare, chiar în profunzime, pentru a înlătura praful și celulele moarte de pe pielea noastră. O aspirare bună (dacă ai un aspirator cu abur este ideal) este tot ce ai nevoie pentru a-ți asigura un spațiu curat pentru somn pentru câteva luni bune.

Pune pe listă și aparatul de cafea

Orice apă ai folosi, tot e bine ca o dată pe lună să cureți cafetiera de calcar. Iar dacă de obice nu-i acorzi atenția, măcar la curățenia de Paște ar fi cazul. Poți folosi soluții speciale sau un amestec mereu la îndemână: oțet diluat cu apă în proporție de 1 la 1. Umple rezervorul cu această soluție și lasă să treacă apa prin aparat, iar după jumătate de oră, umple din nou rezervorul doar cu apă și mai dă drumul încă o dată. Această soluție este excelentă și pentru a îndepărta calcarul și de pe duș și cabina de duș.

Regula de 15 minute

Aerisește camerele 15 minute în fiecare dimineață și seară, iar pentru a elimina cât mai mult din virusurile și bacteriile dintr-o încăpere putem să stoarcem o lămâie, să o punem în apă, în proporție de 1 la 1, sau să adăugăm în apă ulei esențial de mentă și să pulverizăm în camere acest amestec. Aerisirea și împrospătarea aerului peste zi ne vor asigura un climat sănătos și plăcut!

Distribuie acest articol