Igiena, între necesitate și exagerare
Igiena implică practici care ne mențin curați și care ne feresc de boli, reprezentând, de altfel, un indicator al sănătății. Însă ce-i prea mult strică, iar o igienă exagerată poate dezechilibra sistemul imunitar natural, care devine tot mai sensibil la orice factor iritant pe care-l întâlnește.
Respectarea unor reguli clare de igienă ajută la reducerea riscului de infecție și ne poate proteja de o mulțime de boli, de la răceală sau gripă până la unele mai serioase. Însă, cu toată că este absolut necesară, sunt situații în care curățenia ne poate afecta sănătatea într-un mod negativ.
Importanța curățeniei la români
Din studiul CIPRA privind obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor reiese că 82% dintre respondenți sunt mulțumiți de igiena/curățenia din casă. Totodată, 46% dintre respondenți au menționat pandemia de COVID-19 drept principalul factor generator de stres, la momentul realizării studiului (octombrie 2021).
„Pandemia ne-a obligat să fim mult mai atenți la regulile de igienă, adică să ne spălăm mai des pe mâini. Acest gest este obligatoriu când venim de afară, din locuri publice, din mijloacele de transport, ori de câte ori folosim toaleta și bineînțeles, înainte de a mânca. Respectarea regulilor de igienă rămâne o constantă a timpurilor noastre, fără însă totul trebuie făcut fără a exagera”, este de părere Ruxandra Constantina, expert CIPRA, medic specialist medicină de familie.
A te dezinfecta prea des și prea intens este similar cu utilizarea excesivă a antibioticelor care, în loc să te protejeze, ucid bacteriile bune și afectează sistemul imunitar.
Teama este cea care ne face să exagerăm
Germofobia, cunoscută și sub numele de miofobie, verminofobie și bacilofobie, este cel mai frecvent asociată cu tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC), și poate fi comună multor oameni, mai ales după perioada de pandemie, când această teamă a fost activată. Persoanele cu germofobie se pot simți obligate să se spele excesiv pe mâini și să ia alte măsuri de precauție împotriva contaminării cu diverși microbi.
„După pandemie unii sunt mai speriați și exagerează nu neapărat cu spălatul mâinilor – asta trebuie să rămână regulă – ci mai degrabă în privința soluțiilor folosite pentru a se spăla. Folosirea frecventă a dezinfectantelor puternice poate altera bariera hidrolipidică de protecție a pielii, poate produce alergii și eczeme locale. Sunt de preferat întotdeauna apa și săpunul, iar dacă acestea nu ne sunt la îndemână, produse cu alcool și/sau substanțe naturale cu efect antiseptic (aloe vera, uleiuri esențiale)”, spune dr. Ruxandra Constantina.
Cum spălăm corect legumele
În prezent, legumele și fructele sunt stropite cu tot felul de substanțe care le apără de dăunători, dar care sunt extrem de periculoase și pentru oameni. Este absolut firesc și sănătos să le spălăm înainte să le consumăm, dar, din precauție, mulți folosesc detergent de vase pentru a îndepărta pesticidele de pe fructe și legume. Aceasta este o exagerare care poate deveni periculoasă pentru sistemul nostru digestiv. „Pentru a îndepărta pesticidele de pe legume și fructe, mult mai recomandat este să le spălăm bine sub un jet puternic de apă, putem eventual să le lăsăm câteva minute (15-30) într-un vas cu apă în care am dizolvat puțină sare sau oțet de mere sau bicarbonat, după care le clătim bine”, recomandă dr. Ruxandra Constantina.
Distribuie acest articol