Cum combat românii răceala și gripa în 2023

7 februarie 2023
Imagine articol CIPRA

Reveal Marketing Research a realizat un nou studiu reprezentativ la nivel național pentru a afla care sunt atitudinile, percepțiile și comportamentul românilor față de îngrijirea sănătății în sezonul rece al acestui an. Răspunsurile participanților evidențiază un nivel mai mic de îngrijorare în legătură cu propria sănătate comparativ cu finalul anului 2021, dar și soluțiile la care apelează aceștia cel mai frecvent pentru a combate răceala și gripa.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, în a doua săptămână a lunii ianuarie au fost înregistrate, în România, 140.000 cazuri de infecții respiratorii și gripă. Suntem încă în mijlocul perioadei în care organismul uman este mai vulnerabil în fața virusurilor ce cauzează răceli, gripe sau viroze sezoniere, afecțiuni ce au cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani. Totuși, potrivit studiului realizat online în luna ianuarie 2023 de Reveal Marketing Research, românii au devenit mai relaxați după pandemie.

6 din 10 români obișnuiesc să consume suplimente alimentare, iar cele dedicate combaterii răcelii și gripei sunt cele mai populare anul acesta (48%). Topul modalităților preferate de combatere a gripei și răcelii este alcătuit din: ceaiuri calde (75%), medicamente (59%), odihnă (49%).

Trusa de medicamente, mai mică

În general femeile, fiind mai prevăzătoare, se ocupă ca trusa de medicamente să conțină cele necesare pentru situații de urgență. Acest lucru este subliniat și de studiu: 4 din 10 români dețin un stoc de medicamente sau suplimente alimentare acasă, femeile obișnuind să adopte acest comportament într-o măsură semnificativ mai mare decât bărbații (46% vs. 33%). Însă stocurile sunt mai mici, în prezent 60% dintre români declarând că au acest obicei de consum, față de 73% la sfârșitul anului 2021.

7 din 10 români se axează pe prevenție

Suntem orientați spre prevenție și asta e bine. 69% dintre români au declarat că se focusează pe întărirea sistemului imunitar înainte de începerea sezonului rece. Mulți și-au făcut vaccinul antigripal (cei mai mulți peste 55 de ani), alții au luat vitamine și minerale sau au ales suplimentele dedicate întăririi sistemului imunitar. Potrivit studiului Reveal Marketing Research, doar 34% declară că nu au avut nicio afecțiune de la începutul acestui sezon rece, într-o măsură semnificativ mai mare persoanele mature, de peste 55 ani (55%). Cei care s-au îmbolnăvit, totuși, au suferit preponderent de răceală (62%), urmată procentual de viroză (25%) și gripă (23%).

Remediile la care apelează românii pentru răceală și gripă

Mulți români știu deja că nu frigul este cauza gripelor și răcelilor, ci transmiterea virusurilor de la o persoană la alta, chiar dacă și vremea rece contribuie la apariția lor. Când se pricopsesc cu o viroză, mulți români apelează la leacuri băbești sau remedii naturale în primă fază, iar dacă acestea nu au rezultat, iau medicamente simptomatice (eliberate fără prescripție) și, în ultimă instanță, dacă lucrurile nu se îmbunătățesc, merg la medic.

Din studiul Reveal Marketing Research aflăm că, atunci când se îmbolnăvesc de răceală sau gripă, cei mai mulți români consumă ceaiuri calde (75%), utilizează medicamente (59%), dorm/se odihnesc (49%) și consumă mai multe fructe (42%) sau sucuri din citrice (28%). Consumul de usturoi/ hrean (28%), frecțiile cu alcool (16%), comprese/ șosete cu oțet (14%) sau țuica fiartă (10%) continuă să fie utilizate ca remedii contra răcelii și gripei.

Criterii pentru alegerea unei farmacii

Românii preferă să achiziționeze medicamente sau suplimente alimentare din locații fizice, cei mai mulți alegând farmaciile din proximitate (49%) sau farmaciile mari cu reduceri (35%). Potrivit studiului, doar 13% dintre respondenți declară că preferă să plaseze comenzi online, într-o măsură semnificativ mai mică tinerii între 18-24 ani (4%) care preferă eficiența oferită de farmaciile din proximitate (69%) sau vârstnicii de peste 55 ani (7%) – categorie de vârstă mai puțin obișnuită să utilizeze tehnologia modernă.

Farmaciile preferate sunt cele care au prețuri mici, promoții și oferte, deși sunt apreciate și proximitatea sau amabilitatea farmaciștilor. 

Distribuie acest articol