Suplimente de care avem nevoie iarna

21 decembrie 2022
Imagine articol CIPRA

În sezonul rece, gripele și răcelile pot fi evitate mai ușor dacă ne fortificăm sistemul imunitar, iar suplimentele ne sunt de mare ajutor în acest sens. Înainte să le folosești, cere sfatul unui medic!

Vitaminele C și D, alături de zinc sunt cele care susțin bariera sistemului imunitar. Însă și alte suplimente ne sunt necesare în aceste zile reci pentru a ne păstra sănătatea fizică și confortul. Chiar dacă, în mod normal, alimentația este cea care ar trebui să ne asigure necesarul de nutrienți pentru o bună sănătate, lucrurile nu stau așa de bine în practică. Iarna avem la dispoziție mai puține alimente proaspete, iar alegerile pe care le facem pot să ne aducă reale carențe de vitamine și minerale. 

Studiul CIPRA privind obiceiurile cu impact direct asupra calității vieții arată că mulți români nu au o alimentație optimă. 52% din cei chestionați, în special femei, declară că și-a putea îmbunătăți calitatea alimentației dacă și-ar putea permite să-și cumpere tot ce-și doresc, în timp ce 40% (mai ales cei peste 45 de ani) consideră că alegerea alimentelor sănătoase i-ar putea ajuta să aibă o viață mai bună, mai sănătoasă. 

Desigur că este important să te hrănești echilibrat, dar dacă nu reușești întotdeauna acest lucru, alimentația poate fi completată ușor de suplimentele potrivite, pentru a ne susține din plin buna funcționare a organismului. 

Vitamina soarelui în plină iarnă

Pe măsură ce zilele devin mai scurte și temperaturile scad, nivelul nostru de energie se diminuează, iar starea de spirit nu mai e nici ea la valori ridicate. De vină este cantitatea redusă de vitamina D. Pentru că nu ne mai expunem la soare, ea nu mai este sintetizată de organism, prin urmare avem o carență pe timpul iernii, dar o putem compensa prin suplimente. Vitamina D joacă un rol crucial în organism, fiind implicată în multe funcții ale organismului, de la asistența absorbției calciului și susținerea funcției sistemului imunitar, la dezvoltarea oaselor, creșterea celulelor, reducerea inflamației și buna funcționare neuromusculară. 

„Pentru că suntem în plin sezon al virozelor, pentru o bună imunitate, putem folosi cu încredere suplimentele ce conțin vitamina D, acizi grași omega 3 din ulei pește, în cazul copiilor”, ne recomandă Ruxandra Constantina, medic de familie și apifitoterapeut, expert CIPRA.

Și tu poți avea nevoie de suplimente de vitamina B

Suplimentele de vitamine B sunt importante în timpul lunilor de iarnă din mai multe motive. Nu numai pentru că ajută la îmbunătățirea stării de bine, reducând tendințele depresive și stresul, ci și pentru că susțin o digestie adecvată. Însă aceste suplimente trebuie luate doar la indicația medicului de familie, după efectuarea analizelor.

Probioticele întăresc imunitatea

Știați că aproximativ 70% din sistemul imunitar este situat în intestin? Acesta este un indicator excelent al modului în care bacteriile intestinale bune sunt vitale pentru un sistem imunitar sănătos, precum și pentru o bună funcționare a organismului. Acesta este un motiv pentru care putem adăuga în lunile de iarnă și un probiotic, nu doar atunci când urmăm un tratament cu antibiotice! Mulți medici recomandă un  probiotic cu spectru larg pe tot parcursul anului, dar mai ales în lunile de iarnă, pentru a ne asigura că sistemul nostru imunitar primește tot ajutorul pe care îl poate obține.

Zincul, mineralul minune

Un alt supliment cunoscut pentru întărirea sistemului imunitar este zincul. Însă el joacă un rol important în aproape fiecare funcție celulară. Acționează în metabolismul proteinelor și carbohidraților, diviziunea și creșterea celulelor, sănătatea pielii, este vital pentru sănătatea sistemului imunitar și este, de asemenea, o componentă cheie în sănătatea intestinului. El găsim în stridii, carne roșie și carne de pasăre și, de asemenea, îl putem aduce în organism prin suplimente.

Pune accentul pe C!

O deficiență de vitamina C afectează sistemul imunitar și crește riscul de infecție. Ea ajută la repararea țesutului conjunctiv, contribuie la o piele sănătoasă și ajută la absorbția fierului. În plus, orice surplus se elimină ușor din corp, așa că putem lua oricât de multă fără nicio grijă. Un supliment pe zi, plus portocale, ardei și pătrunjel ne vor ajuta să avem o sănătate bună, dar și o piele frumoasă!

Trusa de sănătate a iernii

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie și apifitoterapeut, expert CIPRA, ne recomandă și alte suplimente care ne susțin sănătatea organismului în această perioadă.

„Extracte gemoterapice de coacăz negru, măceș, brad, cătină, care favorizează dezvoltarea fizică și psihică armonioasă a copilului, siropuri naturale de cătină, măceșe, coacăze, merișor, brad, ghimbir. Produsele stupului (miere, polen, lăptișor de matcă) sunt o sursă valoroasă de vitamine, minerale, enzime, factori de creștere; propolisul are acțiune antibiotică, antivirală, antiinfecțioasă puternică. În perioada sărbătorilor, să aveți mereu în casă un ceai de ghimbir, turmeric, sunătoare, gălbenele, armurariu, pentru îmbunătățirea digestiei; plus enzime digestive (din bilă bovină sau din papaya și ananas), cărbune medicinal.”

Reușita tratamentului naturist depinde foarte mult de stilul de viață, care trebuie să fie unul sănătos. Degeaba luăm medicamente sau suplimente, ele nu ne vor vindeca dacă nu avem grijă de stilul nostru de viață, adică alimentație sănătoasă, hidratare corectă, mișcare, odihnă, diminuarea stresului.

Dr. Ruxandra Constantina

Chiar dacă suplimentele de vitamine, minerale și plante au multe efecte benefice, este esențial să evităm automedicația. Nu întotdeauna ceea ce face bine altcuiva ne va face bine și nouă, așadar trebuie să solicităm de fiecare dată sfatul unui medic – este recomandarea expertului nostru, Ruxandra Constantina. 

Distribuie acest articol