Automedicația, obicei periculos pentru sănătate

19 ianuarie 2023
Imagine articol CIPRA

Cu toții avem în casă o trusă de medicamente și apelăm la ea de fiecare dată când nu ne simțim bine. Însă automedicația poate fi periculoasă, mai ales când nu cunoaștem diagnosticul exact, ci doar tratăm simptomele. Chiar și banalele medicamente pentru răceală sau remediile din plante ne pot face rău în anumite condiții. 

În studiul CIPRA privind obiceiurile cu risc crescut care au impact direct asupra calității vieții, 19% dintre femeile chestionate au răspuns că se simt lipsite de energie, iar 20% dintre cei cu vârste între 35 și 44 de ani declară că somnul lor este de calitate slabă. Când avem astfel de probleme, obișnuim să luăm vitamine, minerale, dar și alte suplimente și ceaiuri care să ne ajute să ne odihnim și să ne recuperăm energia. Însă suplimentele, medicamentele, plantele și alimentele pot interacționa într-un mod nu tocmai benefic, crescând riscul unor reacții adverse sau alergii. 

În automedicație apare și riscul de dozare incorectă, iar atunci când deja există un tratament pentru o boală cronică, orice alt medicament poate influența medicația de bază, agravând afecțiunea.

Românii sunt campioni când vine vorba de automedicație, fie că ne referim la medicamente, fie la suplimente sau ceaiuri”, spune Ruxandra Constantina, expert CIPRA, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie.

Medicamentele fără rețetă

Cu toții știm că OTC-urile (Over the Counter – fără rețetă) le putem achiziționa fără să consultăm un medic. În general, ele au puține efecte secundare și pot fi utilizate în condiții de siguranță, însă cu condiția să nu se suprapună cu o altă boală și cu un alt tratament pe care îl urmezi deja. Dacă simptomele persistă după 1-2 săptămâni sau se agravează, automedicația trebuie oprită și consultarea unui medic devine obligatorie. 

Și suplimentele pot fi periculoase

Consumate la întâmplare, timp îndelungat, pot da reacții adverse, iar în unele cazuri pot interacționa negativ cu alte medicamente.

Există credința greșită că suplimentele sau produsele naturiste se pot lua oricum, oricând, pentru că sigur vor avea un efect bun. Da, pot avea efect, dar și reacții adverse. Plantele, ca și medicamentele, au o compoziție chimică, aceasta imprimându-le acțiunea terapeutică, dar și efectele adverse, atunci când nu sunt administrate în mod adecvat sau în doze corespunzătoare. Dar dacă terapiile naturiste sunt recomandate de către un medic, tratamentul va fi unul individualizat, care va ține cont de particularitățile pacientului, de afecțiunile lui, de tratamentele clasice pe care acesta le urmează”, subliniază dr. Ruxandra Constantina.

Atenție la aspirină!

Analgezic și vasodilatator, considerat fără efecte secundare, aspirina a devenit un medicament administrat prea ușor în multe afecțiuni, ba chiar și preventiv, ca un cardio-protector. Însă puțini știu că ea nu trebuie asociată cu paracetamolul în gripe și răceli, nu este recomandată copiilor sub 3 ani, este chiar contraindicată celor care suferă de astm, gastrite și boli renale, iar cei care au risc de hemoragie sau urmează deja un tratament care include un anticoagulant trebuie să o evite.

Plante cu efecte secundare

Pentru că nu puține sunt plantele care pot fi consumate fără restricții, unele dintre ele chiar foarte des folosite de noi toți, doamna doctor Ruxandra Constantina ne spune care sunt pericolele la care ne expunem. 

  • Sunătoarea folosită pe termen lung poate determina nevralgii, oboseală și amețeli; scade eficacitatea anticoncepționalelor orale și poate determina fotosensibilitate. 
  • Ceaiul verde înlătură senzația de oboseală, are mulți antioxidanți, intensifică metabolismul, dar consumat pe perioade lungi sau în cantități mari poate inhiba absorbția de calciu și fier și uite așa ne trezim cu o anemie sau cu crize de spasmofilie. 
  • Menta, în doze mari, poate provoca reflux gastroesofagian.
  • Teiul, băut în exces, cauzează insomnie. 
  • Echinacea, o plantă atât de folosită pentru creșterea imunității, se administrează în cure periodice, nu mai mult de 3-4 săptămâni; nu se ia în paralel cu medicamentele anticolesterol (statine), pentru că pot apărea efecte adverse.
Distribuie acest articol