Eficientizează modul în care faci curat

31 august 2022
Imagine articol CIPRA

Viața noastră are un ritm tot mai alert. La final de zi, ne întrebăm adesea cum de au trecut atât de repede orele. Fiind prinși între casă și job, curățenia locuinței poate rămâne de multe ori pe ultimul loc. 

Și totuși, studiul CIPRA „Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor“  arată că pentru 89% dintre respondenți este important să aibă o casă primitoare în care să locuiască. Din fericire, pe piață există mai multe soluții menite să ușureze sarcina curățeniei, ajutându-te să consumi mult mai puțin timp pentru a avea o locuință igienizată.

Tehnologia te ajută să faci curat și să economisești timp

Aspiratoarele robot sunt acum din ce în ce mai accesibile. Pur și simplu le pornești și te poți ocupa de orice altă activitate importantă, în timp ce ele se plimbă prin casă, aspiră praful și murdăria, iar podelele devin curate. Trebuie să ții însă cont de faptul că asemenea modele de aspiratoare au nevoie de cale liberă. Cu alte cuvinte, e nevoie de ordine în casă, fară obstacole în calea aspiratorului.

Pentru cei care doresc să aspire singuri podelele, o variantă mult mai la îndemână (și mai puțin costisitoare) o reprezintă aspiratoarele verticale. Sunt mai ușor de utilizat, iar poziția corpului în timpul curățeniei nu pune presiune pe coloana vertebrală. 

Mopul și găleata, de domeniul trecutului

Dacă analizăm oferta de pe piață a furnizorilor de tehnologie dedicată curățeniei casei, vom vedea că există mopuri electrice care te scutesc de căratul găleții cu apă prin casă. Dacă ne referim la partea de dezinfectare a suprafețelor, anumite tehnologii pot înlocui substanțele chimice puternice, cauzatoare de alergii sau alte reacții adverse. De exemplu, aparatele care funcționează pe bază de abur fierbinte: temperatura ridicată aplicată elimină eficient virusurile și bacteriile. Acestea sunt utile mai ales în cazul celor cu copii mici, ce petrec mult timp pe podea, dar și în cazul celor cu animale de companie.

Fă curat și în gânduri

Profită la maximum de timpul în care faci faci curat. În timp ce dai cu aspiratorul sau mopul, golește-ți mintea de gânduri. Concentrează-te pe mișcările mâinii și astfel vei reuși să fii prezent în activitatea pe care o realizezi. Poate fi considerat un mic exercițiu de mindfulness. În plus, la final, vei primi instant o răsplată – vei vedea rodul muncii tale, curățenia din casă, iar asta îți va oferi un sentiment de bine.

Acasă este locul în care ajungi seara, închizi ușa și scapi de stresul unei zile pline. Chiar dacă rămâne puțin timp pentru curățenie, echipamente precum cele descrise mai sus ajută foarte mult. Sau, din când în când, poți apela la firme specializate – de exemplu, pentru curățatul profesional al covoarelor. Astfel, economisești timp pe care îl poți petrece făcând ceea ce îți place –  poți citi, te poți juca cu cei mici, poți găti sau poți urmări un film.

Distribuie acest articol