De ce e importantă viața socială activă

24 februarie 2023
Imagine articol CIPRA

Suntem ființe sociale, avem nevoie de conectare cu semenii pentru a ne simți bine. Relațiile din viața noastră – și nu doar cu cei dragi – sunt extrem de importante pentru a avea o viață socială reușită.

Interacțiunile sociale, relația cu comunitatea și structurile din societatea în care trăim reprezintă un indicator al bunăstării emoționale. Să fii activ din punct de vedere social, în ciuda provocărilor vieții actuale, este un mod activ de păstrare a sănătății psihice și fizice. Psihologii susțin că o viață socială redusă este asociată cu niveluri scăzute de sănătate, stimă de sine redusă și chiar depresie. 

Din studiul CIPRA privind Factorii care influențează satisfacția asupra vieții de familie în România, pe locul 4 din 5 se află nivelul de satisfacție legat de starea de bine emoțională. Cele mai mari procente sunt în rândul adulților – între 35-45 de ani – aceștia simt într-o mai mare măsură că primesc sprijin emoțional de la prieteni și cunoștințe, dar și că au găsit soluții de gestionare a stresului.

Să vedem care sunt avantajele unei vieți sociale active!

Viața socială te ajută să îți cunoști valoarea

Văzându-ne prin ochii celorlalți ne formăm imaginea de sine și, dacă este pozitivă, ne crește încrederea că putem fi de folos societății și manifestăm, în majoritatea cazurilor, comportamente prosociale. Este efectul bulgărelui de zăpadă – prin acumulare de emoții pozitive, creștem. Dacă recunoașterea celorlalți ne poziționează în societate și în forul interior pe podium, în schimb devalorizarea poate duce la o stimă de sine scăzută și demoralizare.

Vestea bună este că interacțiunea cu ceilalți poate fi un stimulent pentru autodepășire și dezvoltare personală. 

O atitudine mai bună

Emoțiile prosociale sunt strâns legate de comportamentul prosocial. Recunoștința, în special, este similară cu bunătatea într-o spirală de feedback pozitiv, creând reciprocitate între cei care oferă și cei care primesc. A face bine înseamnă fericire, iar persoanele care fac, de exemplu, voluntariat, s-a constatat că sunt mai sănătoase. Conectându-ne cu persoane cu o atitudine pozitivă ne îmbunătățim și noi starea. Trebuie să ținem cont doar că și gândurile sunt energie și atragem ceea ce gândim. Dacă vrem în jurul nostru persoane pozitive și altruiste, atunci trebuie să fi și noi optimiști și încrezători.

Activ social = mereu tânăr

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, multe aspecte ale vieții lor tind să se schimbe, inclusiv persoanele cu care interacționează, scade conexiunea socială și asta. Un stil de viață angajat social implică stimularea cognitivă, activitate fizică, care, la rândul său, poate proteja împotriva factorilor de risc care stau la baza declinului cognitiv. Persoanele care rămân în activitate își păstrează tonusul și tinerețea mai mult timp, indiferent de vârstă.

Viața socială împlinită crește durata de viață

De-a lungul timpului s-au făcut foarte multe cercetări pentru a identifica factorii care asigură o viață îndelungată și sănătoasă. Mulți au crezut că e vorba de alimentație, alții de climă sau de lipsa stresului, însă, deși și acești indicatori sunt importanți, totuși s-a constatat că integrarea într-o comunitate este unul dintre cele mai importante secrete ale unei vieți lungi și satisfăcătoare.

Ne putem forma un grup de prieteni și cunoscuți care să aibă același set de valori cu noi și pe care să ne bazăm la nevoie. Acest lucru ne aduce confort psihic, pentru că știm că avem susținerea și ajutorul necondiționat al celor din jurul nostru.

Distribuie acest articol