La ce medităm când medităm? 

17 iulie 2023
Imagine articol CIPRA

Meditația este la modă și este un obicei foarte benefic. Ne aduce pace, calm și echilibru interior, însă nu mulți știu cum ar trebui să decurgă o astfel de „ședință“ terapeutică și la ce anume să-și concentreze atenția și gândurile. Așadar, la ce medităm când medităm și cum ne ajută?

În mod normal, mintea noastră este tot timpul asaltată de gânduri, motiv pentru care suntem atât de puțin prezenți și ajungem să ne trăim viața mai mult în trecut sau în viitor decât în momentul actual.

Cel mai recent studiu CIPRA arată că 45% dintre respondenți sunt mulțumiți de timpul pe care-l petrec pentru relaxare. Prin meditație nu doar că te relaxezi, dar poți face față mai ușor stresului de peste zi și, odată cu liniștirea minții, începe secreția hormonilor stării de bine, ceea ce poate contribui și la o sănătate bună fizică. 

De ce să meditezi?

Este o practică prin care ne eliberăm mintea, folosind anumite tehnici. Chiar și numai câteva minute de meditație reușesc să ne aducă pacea interioară, însă este nevoie să exersăm. Meditația este simplă, la îndemână și se poate practica oriunde, chiar și în drumul spre serviciu, atunci când călătorim sau într-o sală de așteptare. Cu o vechime de de mii de ani, este considerată un fel de medicină complementară, care asigură echilibrul între minte și corp.

Cum se meditează

Anca Amariei la ce meditam

În primul rând, trebuie să adoptăm o poziție comodă, cu spatele drept (pentru o circulație bună a energiilor), să învățăm să ne relaxăm musculatura și să rămâne nemișcați. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, putem începe lucrul cu mintea, mai exact cu gestionarea gândurilor.

Faptul că meditația ar însemna să-ți golești mintea e doar un mit. Scopul este, într-adevăr, să dobândim claritate mintală și să <facem loc>, însă acest proces se întâmplă fix observându-ne gândurile, ca niște martori ai lor, fără să ne identificăm cu ele, într-un mod necritic”, spune Anca Amariei, facilitator wellbeing, specialist CIPRA, fondator al centrului Eka. Putem să ne imaginăm gândurile ca un film care rulează pe un mare ecran în fața noastră și încercăm să nu le urmărim desfășurarea, ci doar să le observăm. 

Beneficiile meditației. La ce medităm

Meditația diminuează stresul, reduce emoțiile negative, aduce o stare mai bună de sănătate, în special la nivelul aparatului cardiovascular, dar și mai multă concentrare, focus pe momentul prezent și o mai bună conectare cu sinele, ceea ce ajută la luarea mai ușoară a deciziilor, crește creativitatea, toleranța și răbdarea. Beneficiile nu se termină odată cu meditația, ci au efect îndelungat!

Tipuri de meditație

Există mai multe modalități și tehnici prin care putem ajunge la starea de calm și relaxare. Una dintre ele este chiar rugăciunea, la îndemâna tuturor, apoi meditația ghidată (ai acces la ea gratuit cu un simplu search online), cea care înlocuiește șirul haotic al gândurilor cu o poveste terapeutică. Meditația prin respirație este cea mai bună tehnică pentru începători: nu există o formulă universal valabilă, ci fiecare își poate găsi modul propriu de respirație. Respiră adânc și încet, iar când mintea începe să nască gânduri, întoarce-ți ușor atenția asupra respirației. Trebuie să înțelegi că e normal ca mintea să rătăcească în timpul meditației, însă limitarea gândurilor va veni cu timpul.

Meditația mindfulness

Se bazează pe a conștientiza și accepta viața în momentul prezent. Ea poate fi făcută foarte ușor concentrându-te pe fluxul respirației sau pe observarea gândurilor și emoțiilor. „Există și meditația de tip mindfulness sau meditația activă/în mișcare, axată pe mantre și sunete, cu relaxare progresivă, vizualizări. Pentru fiecare dintre ele, există un alt focus, însă condiția esențială este ca procesul să fie unul firesc, plăcut, neforțat. Iar asta vine în timp”, completează Anca Amariei. 

Experimentează meditația și îți vei îmbunătăți calitatea vieții!

Distribuie acest articol