Tehnici rapide de reechilibrare emoțională 

16 martie 2023
Imagine articol CIPRA

Cu toții trecem prin situații neprevăzute și, de multe ori, se întâmplă să reacționăm într-un mod nepotrivit, pentru că ne lăsăm conduși de emoții. În astfel de momente este ideal să poți apela rapid la o tehnică simplă de reechilibrare emoțională.

Dintr-un studiu CIPRA privind obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor, pe locul 4 din 5 se află nivelul de satisfacție legat de starea de bine emoțională. Emoțiile intense nu sunt toate rele, însă unele ne pot determina să facem lucruri care în mod normal contravin modului nostru de acțiune, credințelor și valorilor pe care le avem. La scurt timp după un astfel de episod apare frustrarea sau sentimentul de vină și părere de rău. Dar acestea pot fi prevenite.

Antrenamentul contează

Sub imperiul emoțiilor este greu să ai autocontrol. Și totuși, poți deveni propriul tău stăpân. Antrenându-ne, vom reuși să ne mărim inteligența emoțională, adică să învățăm cum să rămânem calmi chiar și în timpul unei situații neprevăzute sau extrem de stresante. Totul se învață și se exersează, chiar și gestionarea emoțiilor. Probabil nu vei reuși de prima dată, dar dacă îți vei aminti că există ceva care te-ar putea ajuta, data viitoare cu siguranță vei începe să pui în practică, apoi va fi chiar amuzant să vezi cât de ușor poți să-ți reduci tensiunea și să gândești cu calm!

5 exerciții pentru reducerea tensiunii și reechilibrare emoțională

Dacă ne dăm seama că emoțiile sunt la conducere, e un bun moment pentru acceptarea și observarea lor. Abia acum putem prelua comanda, reducându-le intensitatea, în cel mai simplu mod, având ca instrumente cele 5 simțuri. 

  1. Uită-te în jurul tău, privește cu atenție un obiect anume și observă-i toate detaliile.
  2. Fii conștient de cel puțin un sunet pe care îl auzi în jurul tău.
  3. Atinge un obiect și observă dacă este rece, cald, ce textură are, ce formă.
  4. Miroase o floare, un fruct, un parfum sau altceva din jur. Vezi ce imagini rulează în mintea ta când simți respectiva arome, ce senzații?
  5. Gustă ceva… cu siguranță vei avea ceva în jur un aliment sau o băutură căreia să-i simți gustul. Gândește-te care este sentimentul pe care-l ai. Îți aduce aminte de ceva?

Prin intermediul celor cinci simțuri vei conecta mintea la corp, te vei ancora în momentul prezent, iar tensiunea va scădea semnificativ, lăsând loc minții să stabilească un mod de comunicare eficient. Pentru că trebuie să spunem ce gândim, ce ne dorim, ce e bine pentru noi, dar fără să-i rănim sau jignim pe ceilalți. Emoțiile vorbesc despre teama noastră, despre fricile și suferințele pe care le avem. Focusându-ne pe altceva din jur, aducând în corp și alte senzații, vei putea privi cu alți ochi situația respectivă.

Distribuie acest articol