Jurnalul de dimineață îți face ziua mai bună
Află cum te poate ajuta scrisul de mână, la primele ore ale zilei, în jurnalul tău, să fii mai creativ și să reduci nivelul de anxietate.
85% dintre respondenții studiului CIPRA au indicat nevoia de a avea un echilibru emoțional ca fiind un aspect foarte important pentru ei. Să explorăm, deci, o modalitate creativă de a aduce un pic mai mult echilibru în viețile noastre!
Metoda jurnalului te inspiră
Ce ai spune dacă, în fiecare dimineață, după ce te-ai trezit, ai scrie într-un jurnal? Autoarea cărții „The Artist’s Way“, Julia Cameron propune această metodă nu numai pentru oamenii care lucrează în industrii creative, ci pentru oricine. În primul rând, îți vei stimula în acest fel creativitatea.
Există studii care arată că dimineața este momentul în care suntem cei mai creativi, atunci este cel mai activ cortexul prefrontal, în vreme ce în timpul zilei părțile analtice ale creierului (cele care se ocupă, de exemplu de editarea unui text sau de reevaluarea lui) sunt active în a doua parte a zile. De altfel, examene RMN au arătat că în timpul dimineții, în creierul nostru se formează mult mai multe conexiuni neuronale. Așadar, dimineața e momentul potrivit să deschizi un jurnal al tău și să începi să scrii.
Începe treptat, cu câteva rânduri
Poate fi dificil să scrii pagini întregi dintr-o dată, însă poți începe prin a scrie câte puțin în fiecare zi. Important este să îți creezi o rutină, prin care îți începi ziua scriind în jurnalul tău. Nu-ți fie teamă că ideile tale vor părea naive, din moment ce nu le va citi nimeni în afară de tine.
Un alt avantaj al scrisului de mână – poți reduce astfel nivelul de anxietate. Având răbdare să scrii, făcând acest exercițiu, vei putea evalua mult mai corect o potențială situație care la prima vedere ți se pare catastrofică. În plus, este posibil să realizezi mult mai ușor ce anume îți declanșează stările de anxietate.
Deconectare prin scris
Nu poți scăpa de gândurile repetitive despre ce anume se va întâmpla în timpul zilei?
Iată și un alt aspect pozitiv în favoarea scrisului într-un jurnal – există studii care arată că a scrie de mână induce o stare similară meditației. Iar acea stare te ajută să te deconectezi de la stresul unei zile obișnuite și să te concentrezi pe tine, pe nevoile tale interioare.
Nu există o cale corectă sau greșită de a scrie într-un jurnal de dimineață. Sunt gândurile tale, așternute pe hârtie într-un moment al zilei când mintea ta este odihnită. Profita de aceste clipe și observă ce schimbări apar!
Jurnalul te ajută să te organizezi mai bine
Dacă nu știi încă ce anume să scrii la prima oră a dimineții, Alexandra Bădiță, fondatoarea Academiei de Journaling, prima platformă din România dedicată scrisului în jurnal, ne-a ajutat cu câteva sfaturi.
„Începe cu un exercițiu de recunoștință. Scrie în jurnal trei motive pentru care vrei să mulțumești, fie că sunt oameni, obiecte sau situații. E o practică simplă, dar care schimbă radical starea de peste zi și rescrie căile neuronale spre compasiune și empatie. De altfel, de fiecare dată când ne așezăm cu pixul în fața jurnalului, e important să avem o intenție. Fie căutăm un răspuns, vrem să ne eliberăm de gândurile negative, să ne monitorizăm emoțiile sau vrem să planificăm un obiectiv, să analizăm un proiect, intenția setată va da tonul și ne va ajuta la finalul minutelor în care am scris să tragem linie și să ne gândim – mi-am atins scopul pentru care am scris în jurnal? Singura regulă din arta jurnalului este sinceritatea și consecvența, doar atunci putem constata cât de benefic este scrisul terapeutic“.
Distribuie acest articol