De cât concediu avem nevoie pentru a ne încărca bateriile?
Copiii tânjesc tot anul după vacanță, adulții la rândul lor numără zilele libere și așteaptă cu jind fiecare moment de relaxare. Am cerut, așadar, părerea psihologului pentru a afla de cât concediu avem nevoie realmente pentru a ne păstra randamentul profesional și sănătatea fizică și psihică pe termen lung.
Legislația obligă angajatorii să acorde angajaților minimum 20 de zile de concediu pe an, din care cel puțin 10 zile de concediu neîntrerupt (zile consecutive). O astfel de vacanță prelungită ne permite să ne resetăm, să ne liniștim și să reducem semnificativ riscurile oboselii asupra sănătății. Deși creierul nostru funcționează foarte bine într-un program în care rutina este cuvântul de ordine, totuși ruperea de ritm, din când în când, este esențială pentru a face față stresului cotidian.
Din cel mai recent studiu CIPRA privind calitatea vieții reiese că echilibrul între viața personală și cea profesională este un aspect extrem de important pentru 45% dintre respondenți. Totodată, este al doilea cel mai important aspect al calității vieții afectat de scumpiri, ceea ce poate să înseamne că oamenii sunt nevoiți să muncească mai mult și să se odihnească mai puțin, în detrimentul sănătății și al stării de bine.
Concediul ideal
Unii sunt de părere că abia începând cu a doua zi de concediu tensiunea acumulată scade și simțim cu adevărat cum modul de alertă cedează locul celui de vacanță! Sunt și specialiști care susțin că o persoană are nevoie de minimum opt zile de deconectare totală pentru a uita de stresul, sarcinile și responsabilitățile de la serviciu. Totuși, se pare că și concediile scurte, dar dese sunt o variantă satisfăcătoare.
„Este clar că vacanţele ne sunt benefice, dar în ce măsură şi cum sunt întrebări pe care cercetările din zona sănătăţii ocupaţionale le-au adresat în studii elaborate de câteva decade. Aceste studii ne arată, de exemplu, că persoanele care îşi iau cel puţin un concediu pe an sunt mai sănătoase din punct de vedere cardiovascular decât cele care nu o fac. Nu este obligatoriu să fie concedii lungi, dar trebuie să ne asigurăm că avem la ce să sperăm când vine weekend-ul sau city-break-ul sau mica escapadă la ţară sau munte şi că avem o consecvență în modul în care ne luăm libere”, spune Maria Postelnicu, psihoterapeut cognitiv-comportamental și consilier psihologic The Mind.
Planificarea este importantă
Efectele fizice și mintale benefice ale zilelor libere apar încă din momentul în care planificăm vacanța. Anticiparea concediului ajută mintea să facă față mai bine stresului și devenim mai entuziaști, să lucrăm cu spor. „Oamenii fac faţă mai bine stresului pentru că anticipează că se vor simţi bine. Chiar dacă vorbim de concedii mai lungi sau de weekend-uri, această anticipare pozitivă a unor activități plăcute este foarte benefică! Am putea spune că, dacă maximizăm frecvența cu care plănuim momente de deconectare în care să ne angajăm în activități plăcute și sănătoase, sporim și beneficiile concediului”, precizează Maria Postelnicu.
Când dispare magia din concediu
Specialistul spune că efectul stării de bine aduse de concediu trece în decurs de până la două săptămâni de la momentul încheierii acestuia. Acest lucru se poate întâmpla chiar mai abrupt, dacă atunci când revenim la muncă suntem copleșiți de sarcinile care s-au adunat și s-au înmulțit în perioada în care am lipsit. Este foarte important să impunem niște limite, ca să nu ajungem la burnout nici înainte de vacanță, în încercarea de a lăsa totul în ordine când plecăm, nici după vacanță, când efortul de a recupera timpul „pierdut” ne poate extenua rapid.
Distribuie acest articol