Antrenament pentru creier
La fel cum antrenăm mușchii prin exerciții fizice regulate, așa putem ține în formă și propriul creier, punându-l la treabă în fiecare zi cu ajutorul unor activități pe cât de plăcute, pe atât de eficiente!
Dacă facem mișcare, ne îmbunătățim forma fizică, suntem mai tonici, avem mai multă energie și rezistență. Însă fitness-ul nu este doar pentru mușchi, ci și pentru creier! Să menținem fit, așadar, acest organ vital, prin câteva tehnici la îndemâna tuturor!
Cu o stare mai bună de sănătate a corpului și minții vom fi capabili să ducem la bun sfârșit sarcinile pe care le avem în fiecare zi și să ne bucurăm de o calitate crescută a vieții.
Încearcă fitness-ul mintal!
Fără să avem nevoie de aparatele specifice unei săli de forță sau de efort fizic de orice fel, fitness-ul mintal ne ține creierul într-o stare perfectă, ajutându-ne să gândim rapid și să ne comportăm adecvat în diverse situații pe care viața ni le scoate în cale. Totodată, ne oferă și posibilitatea de a acționa cu înțelepciune în contexte limită, evitând astfel tensiunile, stresul și emoțiile negative puternice.
5 exerciții pentru minte brici
Nu sunt deloc complicate, trebuie doar să le adaugi pe lista de priorități și să nu uiți să le pui în practică de câte ori se poate.
1. Conectează-te cu alte persoane
Întotdeauna relațiile bune cu cei din jur sunt importante și ne aduc încredere și siguranță, protejându-ne de stres. Studiul CIPRA arată că un nivel mai mare de satisfacție față de starea de bine emoțională se înregistrează în rândul adulților între 35-45 de ani – aceștia simt într-o mai mare măsură că primesc sprijin emoțional de la prieteni și cunoștințe.
Pentru a ajunge la acest rezultat, împrietenește-te cu alți oameni și creează legături noi, de calitate, de câte ori ai acazia. Astfel, anxietatea se diminuează și creierul are numai de câștigat.
2. Fii activ fizic! Face bine (și) la creier
Sportul nu este benefic doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea mintală. În timpul mișcării, creierul secretă endorfine și serotonină, hormoni ai stării de bine.
3. Învață lucruri noi
Orice formă de educație ne scoate din zona de confort, iar creierul este pus la treabă, adică stimulat să construiască noi magistrale neuronale pentru a rezolva problemele apărute și pentru a deprinde abilități care, odată însușite, se vor dezvolta noi neuroni. Așa ne putem antrena memoria și inteligența pe zi ce trece.
Învață o nouă limbă străină, încearcă o activitate cu reguli noi, fă un curs de croitorie, pictură sau orice altă activitate pe care nu ai practicat-o până în prezent! Astfel, antrenezi creierul pentru creșterea atenției și rezolvarea de probleme.
4. Relaxează-te cu cap
Timpul petrecut pentru relaxare este un aspect esențial pentru calitatea vieții. Citește, joacă șah, dezleagă cuvinte încrucișate sau sudoku. Orice îți pune mintea la contribuție și o scoate de pe pilotul automat îți va menține creierul în perfectă stare. Chiar și alegerea unui drum nou spre serviciu! Pentru că te va ancora în momentul prezent, vei fi atent în fiecare secundă și acest lucru va ține creierul concentrat. A fi prezent și concentrat înseamnă și antrenarea memoriei, dar și o mai mare capacitate de a reacționa la stimulii noi care apar.
5. Gândește pozitiv!
Emoțiile pozitive reformulează realitatea, dar și modul nostru de a reacționa la anumite evenimente, ducând la un comportament mai asertiv, ceea ce scade stresul și îmbunătățește modul de relaționare cu ceilalți. Se dezvoltă totodată eficiența și modul în care ne organizăm timpul.
Distribuie acest articol