Educația continuă, sursă de împlinire și sănătate mintală

3 februarie 2023
Imagine articol CIPRA

Educația continuă este necesară pentru a rămâne la curent cu noutățile din domeniul nostru de activitate, dar acesta nu este singurul motiv pentru care ar trebui să învățăm permanent lucruri noi. 

Anumite profesii impun o formă învățare și pregătire continuă, prin cursuri și credite obligatorii în fiecare an, pentru a fi la curent cu ultimele tehnologii sau abordări și a-ți păstra certificarea în sfera de activitate respectivă. Însă sunt mulți oameni care aleg din proprie inițiativă să facă unele cursuri sau să urmeze alte forme de învățământ pentru a-și păstra mintea trează, pentru a se dezvolta mai mult în carieră sau pentru a-și asigura un teren propice evoluției.

Întotdeauna e loc de mai bine

Provocările generate de mediul economic dur de astăzi au făcut ca piața muncii să fie și mai competitivă în ultimii ani. Îmbunătățirea continuă a abilităților este o modalitate sigură de a rămâne încrezători în fața concurenței și de a avansa în carieră, ba chiar este mai ușor, astfel, să îți schimbi domeniul de activitate. Chiar și atunci când ești mulțumit de job și de stilul tău de viață, asta nu înseamnă că educația continuă nu este pentru tine.

Psihologii spun că învățarea trebuie să fie un proces care se desfășoară pe tot parcursul vieții, iar dedicarea timpului pentru acest lucru poate fi o călătorie a dezvoltării personale, în avantajul nostru din foarte multe puncte de vedere. 

Educația continuă, sursă de venituri mai mari

Cu cât avem mai multe cunoștințe, eventual și diplome care să le ateste, cu atât cresc și șansele să câștigăm mai mulți bani. Din studiul CIPRA privind obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor a reieșit că cei cu venituri scăzute se declară mai stresați de activitatea lor profesională (27%), de drumul până la locul de muncă (25%), de șef (28%) și de colegi (29%). Certificările în plus ne pot ajuta să obținem avansări și implicit măriri de salariu. Cu cât avem abilități mai valoroase, cu atât putem îndeplini sarcini diverse și vom deveni mai interesanți pentru angajatori. Astfel, vom avea motivații noi, care ne vor da o stare de bine, de echilibru și de încredere.

Educația continuă te poate ajuta să îmbunătățești performanța la locul de muncă și să ai abilități pe care colegii tăi nu le au, ajutându-te să ieși în evidență atunci când este timpul ca șeful să facă o promovare.

Conexiuni valoroase

Educația continuă îți oferă și șansa de a întâlni oameni noi și astfel apar oportunități de a învăța și alte lucruri de la ei, dezvoltându-te nu doar profesional, ci și personal. Mărindu-ți cercul de prieteni și conexiunile descoperi noi idei de afaceri și poți să demarezi parteneriate pentru un nou domeniu de activitate. 

Educația continuă te ține sănătos

Ceea ce mulți oameni nu realizează este că există o legătură puternică între educație și sănătate. Învățarea de lucruri de noi chiar și atunci când nu mai ești la prima tinerețe te va ajuta să-ți îmbunătățești memoria și concentrarea. Cercetările au arătat că există o legătură puternică între lectură și starea generală de sănătate. Învățarea este o formă de exercițiu care se corelează cu o durată mai lungă de viață. Cei care sunt deschiși pentru a se educa în permanență dezvoltă comportamente sănătoase și au un risc scăzut de boală. Crezi sau nu, continuând să înveți pe tot parcursul vieții are beneficii atât pentru sănătatea mintală, cât și pentru cea fizică.

Învățarea unor lucruri noi dezvoltă creativitatea și te ajută să fii mai eficient. Învață o limbă străină sau o terminologie care nu îți este familiară, un program de grafică și design, înscrie-te la un curs de comunicare, iar lista de opțiuni este nesfârșită.

Îți crește stima de sine

Uneori, educația suplimentară te ajută să-ți îmbunătățești imaginea față de cei din jur, dar și față de tine. Te simți mai sigur, mai încrezător în propriile forțe. Acest tip de încredere se va reflecta și în modul în care te comporți în societate. Vei fi o persoană mai informată, iar noile cunoștințe dobândite te vor ajuta să te faci remarcat într-un mod pozitiv.  

Distribuie acest articol