Regula celor 8 ore pentru stare de bine

20 aprilie 2023
Imagine articol CIPRA

În 1871, activistul Robert Owen a propus pentru prima dată un program de opt ore de muncă, opt de somn și opt ore libere (în principal, pentru recreere), practic împărțind ziua în mod egal pentru fiecare activitate care să ne susțină starea de bine. Regula celor 8 ore este cu adevărat utilă și astăzi, dar nu întotdeauna simplu de pus în practică!

În afara celor opt ore petrecute la locul de muncă, avem nevoie și de opt ore de somn, iar timpul rămas ar trebui împărțit între momente de relaxare și îndeplinirea diverselor sarcini administrative.

În cadrul celui mai recent studiu CIPRA, echilibrul între viața personală și cea profesională ocupă locul al treilea în topul aspectelor care influențează calitatea vieții. Anul acesta, doar 50% dintre respondenți consideră satisfăcător echilibrul dintre viața profesională și cea personală (versus 58% în 2021) și doar 45% sunt mulțumiți de timpul pe care îl petrec pentru relaxare (versus 58% în 2021).

Munca aduce îndrumare și scop în viața noastră

Avem nevoie de muncă nu doar pentru a ne asigura traiul. Ea este esențială în mai multe dimensiuni: ne ajută să ne simțim utili, să ne demonstrăm valoarea, ne ține mintea și trupul tonice și conribuie la o stimă de sine mai puternică. Deși munca este uneori percepută ca extenuantă și consumatoare de energie, studiile arată că cei care nu au un loc de muncă au un nivel mai scăzut al stării de bine și sunt mai puțin fericiți.

La locul de muncă ne putem simți valoroși. Faptul că cineva are nevoie de noi ne dă forță pentru a lucra, uneori chiar foarte mult și intens. Munca are și un rol de socializare, este și o parte din identitatea noastră. Suficiente motive pentru care nu am vrea să o neglijăm! Ba uneori tindem să-i alocăm mult mai mult timp în detrimentul odihnei sau relaxării, ajungând la epuizare și burnout. Dacă opt ore de muncă aduc foarte multe beneficii, un timp mai îndelungat ne poate crea probleme!

Deficitar la capitolul somn?

Somnul este pe locul doi în topul aspectelor cu cel mai mare impact asupra calității vieții românilor, conform celui mai recent studiu CIPRA. 

Stresul poate afecta calitatea somnului, dar și multiplele activități în care suntem angrenați ne pot fura ore bune din timpul de odihnă. Somnul este esențial pentru fiecare proces din organism, punându-și amprenta pe felul în care funcționăm atât fizic, cât și mintal și influențând chiar și nivelul imunității și metabolismul. Când nu dormim suficient de mult sau de bine, întregul corp suferă. 

Chiar și privarea ușoară de somn poate afecta memoria, logica și starea de spirit. În plus, privarea cronică de somn poate contribui la apariția obezității, diabetului, problemelor cardiovasculare, stresului sau hipertensiunii arteriale. Este ideal să dormim 8 ore în fiecare noapte!

Ce alegem pentru relaxare?

Răspunsul este: orice ne face plăcere. Important este să ne deconectăm de la orice sursă de stres. Există multe modalități simple de a aduce un pic de calm în viața ta: muzica, sportul, o plimbare, lectura unei cărți, activitățile creative, discuția cu un prieten, o baie fierbinte. Relaxarea activă menține inima mai sănătoasă, reduce stresul, tensiunea musculară și îmbunătățește funcția creierului și memoria. 

 

Distribuie acest articol