Timpul liber în tinerețe. Petrece-l cu sens!
Mulți tineri asociază astăzi timpul liber cu jocurile pe computer, noutățile de pe site-urile de socializare, vizionarea de filme și seriale pe bandă rulantă sau petrecerile. Pentru ca timpul petrecut pentru relaxare să fie cu adevărat în avantajul nostru, este esențial să învățăm să facem alegeri bune!
Timpul liber este extrem de important pentru încărcarea bateriilor, indiferent de vârsta pe care o avem. De aceea, când nu este valorificat cum ar trebui, resimțim acest lucru la nivel emoțional. În momentele în care petrecem timp de calitate fie cu noi înșine, fie cu persoanele dragi, creierul secretă substanțe care ne aduc o stare de bine – simțim bucurie, împlinire, suntem mai sănătoși și mai odihniți.
Din cel mai recent studiu CIPRA a reieșit că 79% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani consideră modul în care-și petrec timpul liber ca fiind cel mai important aspect în viață. Cu toate acestea, numai 43% sunt mulțumiți de timpul pe care îl petrec pentru relaxare și doar 44% de activitățile pe care le fac pentru dezvoltare personală. În plus, 32% sunt mulțumiți de frecvența cu care ies în oraș, 34% cred că duc o viață activă și fac destul de des exerciții pentru a fi sănătoși, iar 39% spun că petrec suficient timp cu prietenii lor.
Cum alegi să-ți petreci timpul liber în tinerețe?
În funcție de personalitatea fiecăruia, unii se simt mai bine atunci când se relaxează în activități individuale, alții apreciază mai mult compania celor dragi. Singur sau cu alții, e important să alegi o activitate care să-ți facă plăcere, dar care să fie și constructivă, stimulându-ți abilitățile. Mai ales în tinerețe, când orice nouă experiență din care ai ce învăța îți va crește stima de sine și îți va spori șansele în carieră!
Limitează jocurile pe computer!
Pe lângă faptul că te surmenează fără rost, fără să dezvolți abilități, jocurile video te transformă într-un jucător pasiv, în loc să fii o persoană activă, care ia măsuri reale atunci când apar probleme. În schimb, poți citi, îmbogățindu-ți vocabularul și stimulându-ți creativitatea sau poți face sport, ceea ce este extrem de util pentru tonusul tău fizic. Orice activitate sportivă practicată cu regularitate în tinerețe îți oferă un avantaj major în viitor!
Fă ceva nou!
Studiile au arătat că, odată ce începem o activitate nouă, creierul este antrenat, dezvoltându-se milioane de noi căi neuronale. În schimb, lucrurile deja știute le facem aproape pe pilot automat, astfel mintea poate patina ușor în trecut sau în viitor, cu riscul de a dezvolta depresie sau anxietate. Recomandăm un curs într-un domeniu care te pasionează – dans, pictură, muzică, fotografie…
Conectează-te cu natura!
Chiar dacă faptul că ești înconjurat de prieteni îți este suficient indiferent unde vă întâlniți, dacă mergeți în mijlocul naturii, cu siguranță totul va fi mai frumos și relaxant – natura are o mulțime de daruri pentru noi. Puteți merge doar până în parc, la pădure, la mare sau la munte, într-o drumeție. Se pare că stresul și oboseala se reduc cu 60% când privim natura verde!
Relaxare de grup
Prietenii sunt cei care ne ajută să scăpăm cel mai ușor de stres și chiar să găsim rezolvări la problemele de zi cu zi. Uneori și discuțiile aparent fără sens, cu abordări banale, glumele, jocurile copilărești pot fi extrem de relaxante și, prin urmare, utile.
Totuși, o întâlnire cu prietenii poate însemna timp de calitate, dar poate avea și un efect contrar, dacă cei dragi sunt persoane toxice, care se victimizează, se plâng sau dimpotrivă, critică sau jignesc pe alții. Așadar, petrece-ți timpul doar cu cei alături de care te simți bine. Un test bun este să observi după o astfel de întâlnire cum te simți: ești plin de energie și cu zâmbetul pe buze sau obosit, stors de energie și cu o stare proastă?
Pune accentul pe cultură
Vizitarea unei expoziții este o sursă de relaxare, dar și de terapie. Arta îi poate face pe oameni să se simtă mai bine, mai încrezători, să aibă relații mai sănătoase și să îndrăznească mai mult. Așa că, o vizită la un muzeu, vizionarea unei piese de teatru sau participarea la un concert pot fi modalități de petrecerea timpului liber constructive și benefice pentru starea noastră de spirit, ajutându-ne să intrăm în contact cu emoțiile noastre, uneori neconștientizate.
Distribuie acest articol