Prietenul cel mai bun poate ține loc de psiholog?
Înainte ca psihologia să existe ca știință și apoi să se dezvolte ca profesie, oamenii își rezolvau problemele emoționale în familie, comunitate sau cu ajutorul preotului. Și azi, mulți preferă să se plângă unui prieten decât să treacă pragul unui specialist. Dar oare este la fel de eficient?
Un psiholog poate fi extrem de util în „trusa” de sănătate, ajutându-ne să avem claritate în gândire, să gestionăm situațiile dificile, anxietatea, fobiile sau stresul. El ne poate ghida astfel încât să profităm la maximum de viață, să ne ferim de depresie și de alte probleme de sănătate mintală.
„La psihoterapeut suntem ascultați și acceptați, dar ne dorim să primim sfaturi. De la apropiați, în schimb, vrem acceptare și ascultare, dar mereu ne alegem cu sfaturi. Și este în regulă să fie așa, pentru situații punctuale. Însă pentru o explorare a trecutului și cauzelor problemelor, avem nevoie de un specialist”, precizează Cristian Lavric, trainer și psihoterapeut cognitiv-comportamental Clinica The Mind.
De ce nu mergem la psiholog
„Deși este minunat să putem vorbi cu un prieten despre problemele noastre, există momente în care un psihoterapeut este cea mai bună opțiune”, spune Cristian Lavric.
Cercetările arată că beneficiile terapiei durează mai mult decât medicamentele, în caz de depresie ori alte probleme pe care le întâmpinăm. Însă mulți au o percepție greșită despre psiholog, confundându-l cu psihiatrul, alții cred că este prea costisitor să faci terapie, că problemele lor nu sunt atât de grave, că le pot gestiona singuri (și în realitate nu-i deloc așa) sau că nu ar putea împărtăși ceea ce simt unor necunoscuți.
Transformi prietenul în consilier?
Atunci când apare o problemă în viața noastră, de cele mai multe ori, avem nevoie doar să descărcăm tensiunea, povestind. Cei mai la îndemână sunt prietenii sau cineva din familie. Ei sunt linia de urgență, cu ei reușim să ne ușurăm sufletul.
Dintr-un studiu CIPRA despre calitatea vieții familiale a reieșit că pe locul 4 din 5 se află nivelul de satisfacție legat de starea de bine emoțională. Cele mai mari procente sunt în rândul adulților, între 35-45 de ani, care simt într-o mai mare măsură că primesc sprijin emoțional de la prieteni și cunoștințe, dar și că și-au găsit soluții de gestionare a stresului.
Când cei apropiați devin „psihologii din casă”
Uneori primim și sfaturi de la prieteni și familie, de care ținem sau nu cont, bune sau mai puțin inspirate. Alteori suntem criticați pentru modul de acțiune sau de gândire, ceea ce un psiholog nu ar face, tocmai pentru că în acele momente avem nevoie să fim înțeleși și susținuți, iar soluțiile cele mai bune tot noi le avem, specialistul fiind cel care ne încurajează și ghidează să le găsim.
„Acumularea frustrărilor și revărsarea lor pe cei dragi poate fi foarte solicitantă pentru persoana apropiată, poți povesti și povesti și să uiți că în relația voastră există nevoia de împărtășire reciprocă a problemelor. De asemenea, persoana apropiată se poate plictisi sau, în timp, să nu mai fie receptivă, lucruri care pot pune presiune pe relație”, explică Cristian Lavric. În plus, intervine și confuzia de roluri, și niciunul nu veți avea de câștigat din această dinamică.
Distribuie acest articol