Renunțăm la pâine sau nu?

25 iulie 2023
Imagine articol CIPRA

Pâinea nu este atât de periculoasă pe cât se spune, nici pentru sănătate, nici pentru siluetă. Doar felul ei și cantitatea pot face diferența între bun și rău.

Mult timp pâinea a fost considerată aliment de bază. Orice mâncare trebuia să fie consumată cu pâine! Azi, mulți privesc pâinea ca pe un inamic al dietei, fiind acuzată de rotunjimile taliei și de unele probleme de sănătate.

Oricât de rău famată ar fi pâinea, cel mai recent studiu CIPRA privind obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor arată că 78% dintre femei și 83% dintre bărbați mănâncă pâine zilnic sau foarte des, produse de panificație fiind în top 3 alimente consumate de români.

Ingredientele sunt importante

Așa cum orice aliment foarte procesat nu e sănătos, făina albă poate fi considerată o otravă pentru organism. Toate produsele de patiserie și pâinea albă trebuie consumate extrem de rar. Însă pâinea din cereale integrale este sănătoasă, ba chiar se asociază cu o gamă largă de beneficii pentru organism. Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, expert CIPRA, spune că în mod normal nu este recomandat să renunțăm la pâine, dar nici să mâncăm în exces, pentru că aportul mare de glucide aduce kilograme în plus. „Pâinea albă crește rapid glicemia și ca atare îngrașă mai mult decât alte alimente”, spune medicul.

Cât și când

renunțăm la pâine

Avem nevoie de carbohidrați în dieta noastră zilnică, iar pâinea este un carbohidrat valoros dacă facem alegerile corecte. „Pâinea este realizată în special din grâu, dar există și alte tipuri de cereale din care poate fi pregătită, foarte benefice pentru organism. Însă oricât de sănătoasă ar fi varianta de pâine aleasă, e bine să avem o alimentație diversificată. În mod normal, eu recomand maximum 4 felii de pâine pe zi când dorim să slăbim, iar felia să nu depășească 15 g.” Pentru că pâinea ne asigură o bună cantitate de energie, e de preferat să fie consumată în prima parte a zilei, în special dimineața. „Peste zi avem nevoie de energie, nu seara, dar pâinea poate fi ocazional consumată și la cină, sub formă de crutoane sau lipie”, spune dr. Oana Pop.

Cea mai bună pâine

Pâinea neagră, din făină integrală, din secară, eventual cu semințe sunt cele mai bune alegeri. Agentul de dospire este și el important. Pâinea cu maia este mult mai sănătoasă, pentru că ajută la absorbția substanțelor nutritive din cereale, respectiv vitamine, în special B-urile, dar și minerale precum calciu, fier, magneziu, zinc și multe altele. Aluatul cu maia conține multe fibre alimentare și prebiotice, elemente care îmbunătățesc digestia și flora intestinală. Mai mult, bacteriile de acid lactic din maia modifică structura carbohidraților, reducând indicele glicemic al pâinii, ceea ce încetinește pătrunderea glucozei în sânge.

Așadar, putem mânca pâine, dar nu albă și nu mai mult de 4 felii pe zi, pentru a ne menține starea de bine. Totodată, este important să combinăm pâinea cu alimente sănătoase, precum legume, ou fiert, somon afumat, salată de vinete, zacuscă, nu cu unt, dulceață sau alte alimente calorice.

Distribuie acest articol