De ce e bine să mănânci murături
Murăturile sunt considerate probiotice excelente. În același timp, conțin multe substanțe nutritive și astfel au efect protector. În plus, mesele de sărbători par a fi incomplete dacă de pe ele lipsesc murăturile. Află în continuare de la expertul nostru, Oana Bulzan, câteva motive pentru care este indicat să mănânci murături tot timpul anului!
Fie că vorbim despre gogonele, pepeni mici murați, varză murată sau clasicii castraveți murați, mâncărurile capătă mai mult gust atunci când sunt însoțite de murături. Să pornim împreună într-o călătorie printre aromele murăturilor de iarnă, pentru a descoperi mai multe despre beneficiile acestor alimente delicioase.
Studiul CIPRA arată că doar 30% dintre femei și 41% dintre bărbați sunt de părere că au o alimentație de calitate bună, iar majoritatea respondenților (58%) consideră că alimentația lor este una de calitate medie. Unul dintre aspectele pe care le putem îmbunătăți atunci când ne așezăm la masă este cel legat de alimentele sănătoase pe care alegem să le consumăm, mai ales dacă știm că avem în meniu mâncăruri greu digerabile, cum sunt cele din carne. Iar murăturile sunt surse excelente de nutrienți ce aduc echilibru în organism atunci când mesele sunt prea consistente.
Murăturile în saramură, probiotice naturale
Murăturile sunt o sursă bună de fibre, vitamine și minerale, dar și de probiotice, acele bacterii „bune” care contribuie la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale. Acestea pot avea numeroase beneficii pentru sănătate, spune Oana Bulzan, medic și specialist în schimbarea stilului de viață, expert CIPRA. „Murăturile în oțet nu conțin, din păcate, tulpini vii de probiotice. Prin urmare, optați pentru cele conservate în saramură, nepasteurizate“, explică specialistul.
În urma procesului de fermentație în saramură, sunt generate substanțe precum acidul lactic, ce protejează sistemul nostru digestiv. Iar o mare parte din imunitatea noastră depinde de cât de bine este realizată digestia alimentelor.
TOP 3 beneficii ale murăturilor, enumerate de expertul Oana Bulzan:
- Îmbunătățirea sănătății intestinale
Probioticele ajută la menținerea unui echilibru între bacteriile bune și cele rele din intestin, ceea ce poate contribui la o digestie mai bună.
- Susținerea sistemului imunitar
Parte semnificativă a sistemului imunitar este localizată în intestin. Probioticele pot ajuta la stimularea răspunsului imun.
- Menținerea sănătății generale
Probioticele au fost asociate cu diverse beneficii, cum ar fi reducerea inflamației, diminunarea simptomelor sindromului de intestin iritabil și chiar îmbunătățirea sănătății mintale prin conexiunea cunoscută între intestine și creier (axa intestin-creier).
Vitamine într-un borcan cu murături
Murăturile conțin vitamine, precum vitamina C, A, magneziu și licopen. De asemenea, s-a dovedit că au rol anticancerigen și antiinflamator. Consumate alături de alimente considerate “grele”, precum cele pe bază de carne, au rol de a ușura digestia. În plus, sunt aliați de nădejde ai celor care suferă din cauza gastritelor sau ulcerelor. Varza murată este considerată a fi extrem de benefică în cazul ulcerului, datorită vitaminei U pe care o conține și a probioticelor sănătoase. Zeama de varză murată nu se lasă nici ea mai prejos, fiind un leac imbatabil după o seară cu alcool mult consumat la masă.
Gogonelele sunt indicate a fi consumate de persoanele cu afecțiuni hepatice, datorită alcanoizilor prezenți în compoziția lor. În plus, dacă ești o persoană care face mult sport, trebuie să știi că gogonelele cresc rezistența la efort, precum și masa musculară.
Faceți schimb de murături cu vecinii și rudele!
Este sfatul oferit de Oana Bulzan. Așadar, oferă prietenilor murături și primește de la ei, în schimb.
„Tipul de probiotice regăsite în murături depinde mult de mediul în care au fost pregătite. În general întâlnim tulpini precum Lactobacillus plantarum, Lactobacillus brevis și Lactobacillus acidophilus, bacterii care sunt responsabile pentru transformarea zaharurilor din legume în acid lactic și care acționează ca un conservant natural și conferă murăturilor gustul lor specific și ușor acru. În plus, acidul lactic produs în timpul fermentației creează un mediu care inhibă creșterea bacteriilor nocive. Tulpinile exacte și concentrațiile de probiotice pot varia, iar varietatea în cazul microbiotei înseamnă sănătate. Prin urmare, puteți gusta cu încredere din murături pregătite în alte case, de alte gospodine pentru a crește șansele acestei diversități.“
Distribuie acest articol