Categorii de alimente pentru o digestie bună

10 noiembrie 2023
Imagine articol CIPRA

Uneori este dificil să faci alegerile corecte și să eviți mâncărurile despre care știiîți provoacă neplăceri digestive și că nu îți aduc niciun beneficiu, în afară de plăcerea gustului. Expertul CIPRA, Oana Bulzan, îți prezintă alternativa: câteva categorii de alimente pentru o digestie bună, care n-ar trebui să-ți lipsească din meniul zilnic, ajutându-te să elimini simptomele cu care te confrunți.

Unele alimente sau combinații de alimente sunt foarte neprietenoase cu digestia și provoacă simptome precum balonare, dureri de stomac, arsuri digestive, constipație, somnolență, care ne afectează inevitabil starea de bine, performanțele și viața socială. Există însă și alimente care, dimpotrivă, ne ajută să ne bucurăm de confort digestiv și să beneficiem la maximum de nutrienții pe care îi conține hrana pe care o consumăm pe parcursul zilei.

Conform studiului CIPRA, doar 30% dintre femei și 41% dintre bărbați sunt de părere că au o alimentație de calitate bună, iar majoritatea respondenților (58%) consideră că alimentația lor este una de calitate medie. În plus, nervozitatea și lipsa de energie afectează peste 53% dintre români, ca efect al alimentației necorespunzătoare. 51% dintre respondenți nu au energie și se simt lipsiți de vlagă din cauza alimentației deficitare, iar 41% se plâng de dureri de stomac.

Lista de alimente bune pentru digestie

Expertul CIPRA, Oana Bulzan, medic și consultant nutriționist, ne-a pregătit o listă de alimente care fac minuni pentru digestie și pentru starea noastră generală de confort.

alimente digestie
  • Alimente care stimulează secreția gastrică

În această categorie intră alimentele picante, care pot stimula secreția de acid gastric și pot face digestia mai eficientă.

  • Alimente care conțin enzime digestive

Anumite alimente, precum ananasul și mango, conțin enzime naturale, cum ar fi bromelaina, care pot ajuta la descompunerea alimentelor în intestine.

  • Alimente care stimulează producția biliară

Aici vorbim despre  ceaiurile amare care “descarcă ficatul” ajutând astfel digestia, în special pe cea a alimentelor grase.

  • Alimente care stimulează motilitatea intestinală

Fibrele din cereale, fructe și legume proaspete intră în această categorie.

  • Alimente fermentate

Alimente precum murăturile, lactatele fermentate sau mustul conțin bacterii benefice pentru sănătatea intestinală și pot susține crearea unui microbiom intestinal echilibrat.

  • Apa

Consumul adecvat de apă este esențial pentru o digestie bună. Apă ajută la hidratarea tractului digestiv.

Distribuie acest articol