MITURI despre fructe și legume

10 august 2023
Imagine articol CIPRA

5 porții de fructe și legume zilnic chiar înseamnă cantitatea ideală? Cartofii intră în categoria legume? Fructele pot fi consumate la orice oră? Există o mulțime de întrebări, curiozități și mituri despre fructe și legume, iar noi te lămurim în cele ce urmează. 

Fructele și legumele, imediat după cereale, se află la baza piramidei alimentare. Asta înseamnă că trebuie să le consumăm de mai multe ori în fiecare zi. Cea mai eficientă combinație pentru un meniu zilnic sănătos și echilibrat ar fi aceea de 2-3 porții de fructe și 3-4 de legume, în total minimum 5. Astfel obținem beneficii suplimentare pentru sănătate. 

Cel mai recent studiu CIPRA arată că 81% dintre respondenți mănâncă des fructe și legume. 52% zilnic sau aproape zilnic, iar 29% doar o dată la câteva zile.

Poți mânca oricât de multe legume – adevărat

Cele mai mari beneficii în dietă au fost aduse de legumele cu frunze verzi și fructele și legumele bogate în vitamina C și betacaroten (morcovi, citrice, fructe de pădure, dovleac), surse importante de antioxidanți care pot juca un rol în prevenirea multor afecțiuni.

Dr. Oana Bulzan, specialist în schimbarea stilului de viață și expert CIPRA, ne spune că în cazul legumelor, regula este simplă: „dacă nu avem vreo recomandare specială de la medicul curant, putem consuma legume la liber, cu cât mai variate și mai colorate, cu atât mai bine“. 

Fructele pot fi consumate oricând, oricât – fals

În privința fructelor, „recomandarea este discutabilă pentru că, de-a lungul anilor, din pricina modificărilor genetice, fructele au devenit mai mari și mai dulci. Prin urmare, dacă avem diabet sau o glicemie la limită, este bine să evităm fructele foarte dulci sau să le consumăm în combinație cu o sursă de grăsime (de exemplu iaurt sau unt de arahide) pentru a încetini absorbția zahărului în sânge. În plus, studiile de crononutriție ne arată că avem mai multe enzime în prima parte a zilei, prin urmare ar fi ideal să evităm să consumăm fructe seara”, precizează Oana Bulzan.

Cartofii sunt legume – fals

mituri despre fructe si legume

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cartofii nu se încadrează în această categorie.

O poveste adevărată care pare ireală: cartofii au fost scoși «în afara» categoriei de legume după ce, în urmă cu zeci de ani, populația a considerat că și-a consumat porția zilnică de legume consumând cartofi prăjiți cu ketchup. Acest comportament a dus în extrema opusă: cartofii au dobândit o reputație proastă și au ajuns să fie evitați cu desăvârșire. În realitate, sunt un aliment bun în diete dacă sunt preparați corespunzător (copți sau fierți) și consumați cu moderație. În plus, un mic truc ne ajută să le scădem încărcătura glicemică: prin gătire și apoi răcire (ulterior pot fi reîncălziți) o parte din amidonul (deci «zahărul» din cartof) devine insolubil, ceea ce înseamnă că o parte din calorii nu vor mai fi absorbite în sânge”, ne lămurește dr. Oana Bulzan.

Ce înseamnă o porție

De regulă, o porție este reprezentată de un fruct sau de o legumă. În cazul celor de dimensiuni mai mici (prune, caise) poate fi vorba de 2-3 fructe, iar în cazul unui fruct mare (mango) este vorba de o jumătate. Dacă într-o zi avem prea puține fructe și legume în dietă și nu atingem targetul de 5 porții, putem compensa în zilele următoare, pentru a crește media pe săptămână. 

Distribuie acest articol