3 arme pentru imunitate: sport, dietă și relaxare
Rezistența organismului în fața bolilor nu poate fi îmbunătățită în decurs de câteva zile, în schimb există câteva arme pentru imunitate cu care nu vei da greș pe termen lung.
În fiecare an la începutul sezonului rece, sistemul imunitar devine un subiect de actualitate. El este cel care determină rezistența organismului în fața bolilor, iar odată cu venirea iernii crește semnificativ riscul de răceli și gripe, așadar căutăm o rețetă minune pentru a ne proteja. Aceasta nu există, sau, cel puțin, nu funcționează de azi pe mâine.
„În ultimii ani a crescut numărul reclamelor care promovează diferite suplimente care au rol de creștere a imunității, dar ar trebui le evităm, dacă nu ne-au fost recomandate de medic, altfel putem afecta echilibrul imunitar, în loc să ne facem un bine“, spune expertul nostru, Cornel Moca, antrenor personal și nutriționist.
Iată câteva idei pentru a menține sistemul imunitar în echilibru oferite de Cornel Moca.
- Sportul– recomand zilnic macar 20-30 minute de mișcare sau câte o oră de sport de minimum 3 ori pe săptămână. Poți alege orice activitate a cărei intensitate să fie peste medie, dar fără să exagerezi. Dacă intensitatea este prea mare și antrenamentele prea dese și lungi ca durată, corpul nu are timp sa se recupereze, iar în acest caz imunitatea poate să scadă, în loc să crească.
Doar 36% dintre respondenții studiului CIPRA fac destulă mișcare pentru a fi sănătoși.
- Alimentația – o dietă pe bază de legume, fructe, carne slabă, brânzeturi și diverse plante hrănește organismul, îl ajută să se refacă și îi menține sistemul imunitar în formă optimă.
Alimentația este aspectul cu impactul cel mai mare asupra calității vieții, fiind menționat pe primul loc de 45% dintre respondenți. În perioada iernii, ai nevoie de mai multă vitamina C (citrice, pătrunjel), probiotice (chefir, iaurturi, murături) și vitamine din grupul B.
- Somnul și refacerea- ne antrenăm, mâncăm sănătos, dar că sa fie totul in echilibru este nevoie de 7-8 ore de somn odihnitor, astfel organismul se reface și își încarcă bateriile.
Calitatea somnului este bună pentru 39% dintre respondenții studiului CIPRA.
Ce îți afectează negativ imunitatea
Expertul nostru menționează câțiva factori care scad imunitatea și pun în pericol sănătatea generală:
– excesele în privința consumului de alcool și țigări; – obezitatea și alimentația dezechilibrată (mâncare prea multă, prea puțină sau nesănătoasă); – lipsa igienei; – stresul; – sedentarismul.
Distribuie acest articol