Sport fără efort

12 iunie 2023
Imagine articol CIPRA

Sportul înseamnă sănătate. Însă nu doar exercițiile fizice practicate în mod organizat, ci și orice altă formă de mișcare susținută contează și poate fi utilă organismului. Află cum să faci sport fără efort sau cum să fii o persoană activă, profitând la maximum de activitățile zilnice.

În fiecare zi avem nevoie de mișcare pentru a rămâne în formă și, dacă suntem atenți, vom observa că aceasta este lesne de inclus în activitățile din programul nostru zilnic, chiar dacă nu suntem sportivi din fire. În mod natural noi, oamenii, mergem, alergăm, ne menținem echilibrul, sărim sau urcăm. Trebuie doar să acordăm mai mult timp și mai multă atenție acestor aspecte.

Din cel mai recent studiu CIPRA privind obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții a reieșit că doar 36% dintre respondenți au o viață activă sau fac suficiente exerciții pentru a fi sănătoși. Ei bine, mișcare facem în fiecare zi, dar într-adevăr, contează durata, ritmul și intensitatea pentru ca aceasta să fie eficientă și să țină loc de sport. Iată câteva activități recomandate!

Mergi mai mult pe jos

Dacă este rapid și practicat în sesiuni de minimum 30 de minute, mersul pe jos poate fi considerat o formă eficientă de mișcare. Ideal este să parcurgi în jur de 5 kilometri zilnic (o oră de mers). Atenție, nu orice scurtă plimbare înseamnă că ai fost activ în ziua respectivă!

Pe bicicletă!

Să mergem la serviciu pe bicicletă înseamnă sport și economie de bani, mai ales dacă pentru asta trebuie să străbatem întreg orașul. Și plimbările prin parc cu bicicleta pot fi considerate sport, dacă sunt practicate destul de des (3-4 ori pe săptămână) și durează peste o jumătate de oră. În plus, te vei recrea, vei scăpa de stres și îți vei menține mușchii și articulațiile în formă.

Dansul arde calorii și aduce bucurie

Cui nu-i place să danseze? Și dansul poate antrena toți mușchii într-un mod plăcut. Dansează la orice petrecere cel puțin o oră și vei vedea ce bine se va simți tot corpul tău! Dansează și acasă, pe muzica preferată și poți transforma dansul în ora ta de fitness! Nu contează cum te miști, important este să fie un ritm ceva mai energic, susținut timp de 30-60 de minute. 

Marea bălăceală

Atunci când suntem în concediu la mare, putem practica această formă de mișcare excelentă pentru toate grupele de mușchi. Este ideală pentru cei cu probleme locomotorii, dureri articulare, de spate și pentru persoanele supraponderale. În apă oricine se poate mișca în voie, antrenând toată musculatura.

Dacă ai ocazia, încearcă neapărat caiacul! O oră de vâslit îți va dovedi a doua zi, prin febra musculară, că nu este doar o simplă distracție. Păstrarea echilibrului, vâslirea și coordonarea mișcărilor te vor antrena intens fără să simți efortul.

Vara, anotimpul pentru drumeții

Activități asociate cu vacanța și relaxarea, drumețiile antrenează o parte considerabilă din mușchii importanți pot fi practicate de foarte mulți oameni, de la copii până la seniori. Nu trebuie să alegi trasee complicate, grele sau foarte lungi, ci doar să mergi într-un ritm mai susținut pentru a beneficia cu adevărat de această formă de mișcare. 

Curățenia generală, antrenament cu dublu folos

Nu în ultimul rând, dar deseori neconștientizată, curățenia în casă însemnă un antrenament destul de complex și intens. Aspiratul, ștersul prafului, spălatul geamurilor, nu mai vorbim de cel al covoarelor, implică diverse tipuri de mișcări într-un ritm susținut. Poate ai observat că după o sesiune de curățenie generală te simți mai obosit decât după o sesiune la sală. Așa că, nu lăsa în sarcina altora curățenia din casă, ci „antrenează-te” tu oricând e nevoie!

Sfatul specialistului

sport fara efort

Cornel Moca, antrenor personal și expert CIPRA, ne atrage atenția că avem nevoie de cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi pentru a combate sedentarismul, chiar dacă trăm în viteză și suntem tendați să neglijăm acest aspect. În plus, mișcarea trebuie să fie solicitantă ca să aducă beneficii.

„Atenție, mersul nu este sport decât dacă destinația se află la minimum 30 de minute distanță, și cu atât mai bine dacă pe drum ai pante abrupte.

Desigur, dacă ai făcut curat în casă câteva ore, poți spune că ai fost activ în acea zi, dar ca să poată numi activitate sportivă, ar trebui să porți greutăți de glezne în timp ce ștergi praful, mersul prin casă cu aspiratorul să-l faci în pas fandat, iar spălatul geamurilor să-l combini cu mișcări de genuflexiune. 

Printre activitățile care se pun la socoteală când vine vorba de doza zilnică de mișcare voi enumera antrenamentele funcționale sau la aparatele de fitness, înotul, drumețiile pe munte, urcatul treptelor de acasă sau de la birou. Atenție, zilnic, minimum 30 de minute active“, spune specialistul. 

Distribuie acest articol