Alimentele și starea emoțională

27 septembrie 2023
Imagine articol CIPRA

Starea noastră de sănătate fizică și emoțională poate fi influențată de alimentele pe care le consumăm. Asta înseamnă că ne putem simți mai bine dispuși sau dimpotrivă, irascibili, în funcție de dieta pe care o avem.

Organismul uman este format dintr-o mare varietate de elemente chimice, iar orice dezechilibru ne afectează starea de sănătate fizică și psihică, fără ca noi să fim conștienți de acest fapt. O mulțime de simptome și afecțiuni, inclusiv depresia sau stările de nervozitate pot să apară și să se agraveze pe fondul unor carențe sau reacții chimice din organismul nostru. Combinarea nepotrivită a alimentelor sau anumite alegeri alimentare (produsele bogate în zahăr, grăsimi) pot genera o stare generală de rău la nivel fizic, care se va răsfrânge și asupra stării noastre emoționale.

De altfel, potrivit studiului anual realizat de CIPRA, alimentația ocupă primul loc în topul aspectelor cu cel mai mare impact asupra calității vieții în România, fiind importantă pentru 67% dintre respondenți. Totodată, 53% dintre respondenți se simt nervoși sau irascibili aproape zilnic din cauza alimentației necorespunzătoare, iar 41% dintre respondenți se plâng de dureri de stomac din același motiv.

Alimente care ne influențează negativ starea emoțională

Alimentația influențează procesele biochimice din organismul uman, fiind un factor determinant al stării noastre de bine, de aceea alegerile noastre alimentare trebuie făcute conștient. Anumite alimente ne pot face să ne simțim bine, în vreme ce altele au efectul opus. 

Sfatul specialistului

starea emotionala

Dr. Ruxandra Constantina, expert CIPRA, medic de familie, cu multiple specializări în medicină naturistă spune că „există alimente care ne influențează în mod negativ starea de sănătate, ne scad tonusul fizic și psihic, scad nivelul hormonilor care ne dau o stare de echilibru și bună dispoziție (serotonină, dopamină). Este vorba în primul rând de alimentele procesate, cu aditivi (tip fast-food), alimente ce conțin zahăr (dulciuri concentrate din comerț, care au în compoziție și diferiți potențiatori de arome și coloranți artificiali), produsele de patiserie din comerț (o combinație de zahăr, făină albă și grăsimi hidrogenate).“

De știut: energizantele de tip cafea, ceai verde, ceai negru, guarana ne energizează pe moment dar, consumate în cantități mari, pot duce la stări de astenie, agitație, insomnie. Alcoolul are în prima faza un efect euforizant, dar trebuie băut cu măsură și în nici un caz zilnic“ – dr. Ruxandra Constantina.

Ce nu ar trebui să ne lipsească din alimentație

Obiceiurile alimentare nocive și o alimentație incompletă din punct de vedere nutrițional poate conduce la un deficit de minerale și vitamine în organism, care determină probleme de sănătate, stări de disconfort psihic și fizic. Vestea bună este că orice carență, cum ar fi cele ce magneziu, vitamine din grupul B, fier etc. pot fi evitate prin analize anuale, o alimentație diversificată și suplimente, dacă este cazul, la recomandarea medicului.

Alimente care ne ajută să ne simțim bine

  • Cele care conțin omega-3 – pește, fructe de mare, ulei de măsline – sau suplimentele de omega-3 cresc nivelul de serotonină, îmbunătățesc funcția cognitivă și echilibrul psiho-emoțional.
  • Atunci când există un deficit de vitamine din grupul B, suplimentarea este necesară, altfel pot apărea stări apatie, anxietate, nervozitate, depresie. O sursă naturală foarte bună de vitamine din grupul B este lăptișorul de matcă, care are un rol deosebit de benefic în menținerea tonusului energetic și a stării de vitalitate și bună dispoziție.
  • Deficitul de vitamina D predispune nu numai la oase mai fragile și imunitate slabă, dar poate antrena și tulburări emoționale (anxietate/depresie). Vitamina D o găsim în galbenuș de ou, unt, lapte, pește.
  • Magneziul ajută la menținerea unei stări de relaxare și bună dispoziție, a unui status energetic optim, combate oboseala, anxietatea. Carență lui poate fi prevenită prin consum de  migdale, nuci, alune, semințe, avocado, cartofi, somon, ciocolată neagră, fasole, orez integral și spanac sau suplimentare adecvată.

Să nu uităm că starea noastră emoțională este legată strâns de echilibrul florei intestinale (microbiom). Aproape 80-90 % din serotonină (hormonul fericirii) este sintetizată la nivelul tractului intestinal. Deci, consumați regulat lapte bătut/sana/chefir/iaurt, legume murate în saramură sau suplimente cu prebiotice și probiotice.

Dr. Ruxandra Constantina
Distribuie acest articol