Obiceiuri alimentare de care să scapi în tinerețe

22 iunie 2023
Imagine articol CIPRA

În era dominată de fast-food, să ai o alimentație echilibrată și sănătoasă poate fi o provocare, mai ales pentru tineri. Însă gusturile se educă, iar alegerile bune îți pot intra în rutină cu ușurință. Îți prezentăm în continuare lista neagră de obiceiuri alimentare de care să scapi în tinerețe, pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate pentru tot restul vieții.

Preferințele alimentare ale tinerilor pot fi adesea influențate de tentații și obiceiuri nocive. Săritul peste micul dejun, mesele neregulate, consumul excesiv de băuturi acidulate, dulciuri sau ronțăitul în timpul studiului sunt doar câteva dintre situațiile de evitat. Cu toate acestea, și la această vârstă ai o mulțime de opțiuni alimentare mai sănătoase, care să corespundă preferințelor individuale și nevoilor specifice acestei etape a vieții. 

Potrivit rezultatelor studiului CIPRA, 64% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani consideră că alimentația este cel mai important aspect cu impact asupra calității vieții lor. Totodată, doar 49% dintre ei sunt mulțumiți de alimentele pe care le consumă. Tocmai de aceea,  este esențial să conștientizăm greșelile frecvente și să implementăm obiceiuri mai bune.

Ce să eviți

Mulți tineri se confruntă cu alegeri alimentare nesănătoase în rutina lor zilnică. Iată câteva dintre ele: 

  • Săritul peste micul dejun

Tinerii sar peste micul dejun, considerând că nu au timp sau că nu le este foame dimineața. Acest obicei poate duce la scăderea nivelului de energie și la o poftă de mâncare greu de controlat în a doua parte a zilei. 

  • Mesele neregulate și mâncatul pe fugă

Aglomerația și programul încărcat pot duce la mese neregulate și la consumul de alimente în grabă. Efectul: pierderea oportunității de a savura mâncarea și de a obține substanțele nutritive necesare pentru un organism sănătos. Evită să mănânci în grabă sau în timp ce te concentrezi la alte activități. Mâncatul conștient te ajută să fii mai atent la porții și să te simți sătul mai repede. 

  • Consumul excesiv de sucuri

Tinerii sunt adesea atrași de sucurile îndulcite, care pot conține cantități enorme de zahăr. Consumul excesiv de sucuri poate contribui la creșterea în greutate și poate avea un impact negativ asupra sănătății dentare și nu numai.

  • Mâncat seara târziu

În perioadele solicitante, cum ar fi în timpul examenelor, tinerii au tendința de a mânca seara târziu și de a alege alimente nesănătoase precum chipsurile și dulciurile. Aceste alegeri pot afecta calitatea somnului și pot duce la creșterea în greutate și la probleme digestive. 

  • Prea multă patiserie

Covrigi cu diverse umpluturi, merdenele, gogoși… sunt adesea bogate în grăsimi, sare și zahăr rafinat, care pot avea un impact negativ asupra sănătății tale. Încearcă să limitezi consumul de prăjituri, fursecuri sau produse de patiserie procesate și optează pentru alternative mai sănătoase. 

Mănâncă mai puțin zahăr! Alternative sănătoase

În perioadele solicitante și stresante, de exemplu când au examene, tinerii au tendința de a face excese, în special în privința dulciurilor.  Este adevărat că la această vârstă metabolismul este de partea ta, iar nevoie de energie poate fi mare. Însă asta nu înseamnă că nu este important să alegi variante sănătoase de alimente. Iată recomandările expertului nostru, dr. Șerban Damian, medic și nutriționist sportiv.

<Tinerii, și nu numai ei, sunt tentați să mănânce dulciuri, pentru că această vin cu un aport rapid de zahăr și energie. Pe de-o parte, contribuie la senzația de „energizare” și concentrare, pe de alta, oferă plăcere, deci au efectul de a reduce temporar nivelul de stres. Totuși, știm cu toți că excesul de dulciuri se asociază cu o mulțime de probleme, mai ales cu riscul creșterii în greutate, de aceea în astfel de situații ar fi bine să se orienteze către fructe proaspete, care aduc și ele un aport de zaharuri, însă însoțit de apă, fibre, minerale, vitamine. Alternativ pot recurge la compoturi, gemuri de fructe, prăjituri de casă pe baza de fructe. Ar mai trebui spus că acestea completează o alimentație echilibrată și diversificată, în niciun caz nu o substituie. Hidratarea este un alt element important în perioadele cu stres.>

Dr. Șerban Damian, expert CIPRA
Distribuie acest articol