Obiceiurile de somn afectează performanța și sănătatea tinerilor

3 iulie 2023
Imagine articol CIPRA

Un somn de calitate reprezintă un aspect esențial al sănătății și bunăstării noastre. În special pentru tineri, care se află în perioada de dezvoltare și învățare intensă, obiceiurile de somn pot avea un impact semnificativ asupra performanței academice și a stării generale de sănătate. 

Este important să înțelegem rolul pe care un somn adecvat îl joacă în viața tinerilor și cum pot fi îmbunătățite obiceiurile de somn. 

Cel mai recent studiu CIPRA a arătat că 41% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani se declară mulțumiți de modul în care dorm, iar 44% ar descrie nivelul lor de energie ca fiind satisfăcător. Cu toate acestea, există încă o proporție semnificativă de tineri care nu beneficiază de un somn de calitate și suferă de consecințele negative ale acestui fapt. 

NU nopților pierdute!

Mulți tineri pierd nopțile din diverse motive. Petrecerile, jocurile video, învățatul până târziu sau vizionarea de filme te fac să uiți cu ușurință de trecerea timpului. Însă aeste obiceiuri pot duce la lipsa concentrării, scăderea performanței și pot avea un impact negativ asupra dezvoltării cognitive și emoționale. 

Exista perioade în viața fiecăruia când suntem constrânși să dormim mai puțin (perioadele de examene, petreceri, schimbare de fus orar). Dar trebuie să știm și să înțelegem că organismul are nevoie de aproximativ 7 nopți dormite pentru a se recupera dupa 1 singură noapte pierdută. Dar dacă pierdutul noptilor devine un obicei, repercusiunile asupra sănătății noastre nu vor întârzia să apară: tulburari de memorie și concentrare, reacții intarziate, stare de oboseală în timpul zilei, nervozitate, cu afectarea în timp a sistemului digestiv, cardiovascular, cu apariția dependențelor, a nevrozelor, a tulburărilor de personalitate si comportament“, este de părere expertul CIPRA, dr. Ruxandra Constantina

Obiceiurile de somn și efectele lor asupra stării de sănătate

Lipsa somnului adecvat poate duce la slăbirea sistemului imunitar, ceea ce ce traduce printr-un risc mai mare de îmbolnăviri. De asemenea, s-a observat că tinerii care nu dorm suficient au o tendință mai mare de a se îngrășa, deoarece nivelul hormonilor care reglează senzația de foame și sațietate poate fi afectat de lipsa somnului. Pe lângă aceste aspecte, oboseala cronică și lipsa energiei pot afecta negativ starea emoțională, crescând riscul de anxietate și depresie. 

Sfaturi pentru un somn de calitate

Există câteva măsuri simple pe care tinerii și nu numai ei le pot adopta pentru a-și îmbunătăți calitatea somnului și pentru a-și spori performanța și starea de sănătate.

  1. Adoptă o rutină sănătoasă de somn și încearcă să respecți în fiecare zi programul stabilit, pentru a-ți asigura 8 ore de odihnă. Corpul uman are un ritm biologic, iar menținerea unei rutine poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului. 
  2. Evită utilizarea telefoanelor mobile, tabletelor sau a altor dispozitive electronice cu aproximativ o oră înainte de culcare. Lumina albastră emisă de aceste dispozitive poate inhiba producția de melatonină, hormonul responsabil cu inducerea somnului. 
  3. Creează un mediu propice pentru somn. Asigură-te că dormitorul este un mediu confortabil, liniștit, întunecat și răcoros. Utilizați perdele opace, protejați-vă de zgomot și mențineți o temperatură potrivită pentru somn. 

Sfatul specialistului

Prin adoptarea unor obiceiuri adecvate de somn, tinerii își pot spori performanța academică, își pot consolida starea de sănătate și pot contribui la dezvoltarea lor optimă în timpul acestei perioade din viață. Dr. Ruxandra Constantina ne recomandă să dormim suficient și în intervalele de timp optime.

Somnul este esențial pentru sănătatea noastra fizică și psihică. Un adult are nevoie de aproximativ 7-8 ore de somn pe noapte. Deci să acordăm importanța cuvenită unui somn liniștit, de calitate, de minim 7 ore in timpul nopții, în special în intervalul 22:00-02:00, când se eliberează cantitatea maxima de melatonină (hormonul care reglează ritmul veghe-somn) la varsta adultă.

Distribuie acest articol