Regăsește-ți echilibrul prin mișcare!

27 iulie 2023
Imagine articol CIPRA

Descoperind tipul de mișcare potrivit pentru felul nostru de a fi sau pentru starea noastră de spirit dintr-un anumit moment, putem să ne bucurăm nu doar de beneficiile fizice, ci și de îmbunătățirea stării noastre emoționale. Așadar regăsește-ți echilibrul cu ajutorul sportului.

Conform rezultatelor celui mai recent studiu realizat de CIPRA, doar 36% dintre români se bucură de o viață activă și fac suficiente exerciții pentru a-și menține sănătatea, deși activitatea sportivă este menționată ca fiind unul dintre cele mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții de către 34% dintre respondenți. 

Este esențial să ne implicăm cât mai des în activități fizice care să ne bucure sufletul și să ne ajute să câștigăm tonus muscular. Ție ce tip ce mișcare ți se potrivește?

Yoga – pentru armonie

Practicarea yoga aduce o serie de efecte pozitive asupra corpului și minții. Această disciplină milenară combină exercițiile fizice cu meditația și respirația controlată, creând o conexiune între corp și minte. Yoga este recomandată în special atunci când te simți tensionat, deprimat, anxios sau obosit. O clasă blândă de yoga te poate ajuta să eliberezi stresul acumulat, să-ți relaxezi mintea și să-ți îmbunătățești starea generală. 

Zumba și alte tipuri de dans – pentru energie și bucurie

Atunci când ai nevoie de adrenalină și de o doză de energie pozitivă, zumba și dansul sunt alegeri excelente. Aceste activități antrenante îți stimulează sistemul cardiovascular și te ajută să eliberezi endorfine, hormonii fericirii. Fie că optezi pentru clase de zumba sau dans liber, vei simți cum ritmul muzicii te cucerește, iar mișcările tale devin expresive și pline de bucurie.

Cardio – pentru relaxare

Când simți că ai o cantitate considerabilă de energie pe care trebuie să o consumi, exercițiile cardio sunt alegerea perfectă. Alergarea sau ciclismul intens îți vor activa metabolismul și îți vor oferi o senzație plăcută de eliberare. Aceste activități fizice vor crește circulația sângelui și îți vor oferi o stare de bine.

Sfatul expertului

Specialistul nostru, Cornel Moca, spune că, indiferent de starea ta de spirit, mișcarea fizică aduce numeroase beneficii. Este important să îți asculți corpul și să alegi activități care ți se potrivesc.

echilibru prin miscare

Nu mai este un secret că sportul vine la pachet cu  o serie de efecte benefice asupra sănătății fizice, mintale și a stării generale de bine. Altfel spus orice activitate fizică, dacă ne face să ne simțim bine , trebuie repetată de 3-4 ori pe săptămână. Totuși pentru prevenirea accidentărilor, cu cât activitatea este mai intensă, cu atât timpii ar trebui să scadă. De exemplu, dacă facem un antrenament cu greutăți cu pauze scurte, trebuie să dureze maximum 50 minute, dar dacă joci fotbal și îți place să stai în poartă, poți juca și peste 4 ore. Sportul ne face să ne simțim bine atunci cand ne privim în oglindă, ne energizează, ne disciplinează și ne face mai productivi, sportul combate anxietatea și depresia, îmbunătățește capacitatea de concentrare, are grijă de sănătatea cardiovasculară, întărește sistemul osos și articular, ne face mai sociabili, ne relaxează și lista poate continua.

Distribuie acest articol