Știi care e greutatea ta ideală?

3 august 2023
Imagine articol CIPRA

Ne dorim o formă armonioasă a corpului, însă puțini știu în ce interval ar trebui să se încadreze în privința numărului de kilograme pentru a fi sănătoși. Greutatea ideală se calculează extrem de simplu, după cum vei afla imediat.

Greutatea corporală și sănătatea sunt strâns legate. Orice scădere sau creștere a greutății ne poate afecta pozitiv sau negativ. Dacă ne menținem greutatea în limite normale, putem să prevenim apariția multor afecțiuni și să ne îmbunătățim calitatea vieții pe diverse paliere.

Rezultatele studiului CIPRA arată că aproape jumătate (48%) dintre respondenți sunt mulțumiți de greutatea lor corporală (43% în cazul femeilor), în vreme ce 25% sunt nemulțumiți de acest aspect. Indicele de masă corporală (IMC) și măsurarea circumferinței taliei sunt indicatori importanți ai stării tale de sănătate.

Calcul rapid al greutății sănătoase

Indicele de masă corporală (IMC) este un indicator recunoscut științific, care se calculează împărțind greutatea la pătratul înălțimii, după cum urmează.

IMC = Greutate (Kg)/Înălțime²(m). De exemplu, dacă ai 85 kg și 1.7 m, IMC=85/2.89, adică 29.4.

În funcție de rezultatul obținut, poți observa cu ușurință dacă greutatea ta este normală sau nu:

  • IMC sub 18,5: subponderal
  • IMC între 18,5 și 24,9: interval de greutate sănătos
  • IMC între 25,0 și 29,9: exces de greutate
  • IMC egal cu 30,00 și 34,99: obezitate gradul I
  • IMC egal cu 35,00 și 39,99: obezitate gradul II
  • IMC 40,00: obezitate morbidă

Indicele de masă corporală ne poate arăta și câte kilograme trebuie să pierdem sau să câștigăm pentru a ajunge la greutatea ideală.

Un alt indiciu important pentru sănătate

Cântarul nu spune întreaga poveste despre sănătatea noastră. Uneori nu este suficient să avem un număr de kilograme potrivit înălțimii noastre, ci contează și zonele în care se acumulează grăsimea. Circumferința taliei ne arată câtă grăsime viscerală avem, acea grăsime periculoasă care acoperă organele. Printr-o simplă măsurare a taliei putem vedea dacă avem un risc crescut pentru anumite boli.

greutatea ta ideala

Dr. Ruxandra Constantina, expert CIPRA, medic specialist medicină de familie ne-a spus care sunt valorile de alarmă: „Circumferința abdominală se măsoară la aproximativ 2,5 cm deasupra ombilicului. Dimensiunea este direct corelată cu grăsimea viscerală, care este un factor declanșator al inflamației, iar inflamația este un dușman de temut al sănătății noastre. Conform World Health Organization (WHO), cifrele admise sunt 80 cm pentru femei și 90 cm pentru bărbați. Depășirea acestor limite  (peste 88 cm pentru femei și peste 102 cm pentru bărbați) reprezintă un semnal de alarmă, pentru că va exista o predispoziție evidentă pentru hipertensiune, accident vascular cerebral, diabet, obezitate, steatoză hepatică”, precizează doamna doctor.

Măsuri urgente

Oricare ar fi obiectivul tău, trebuie să scapi de obiceiurile periculoase, să renunți la mâncatul excesiv și să apelezi la recomandările unui medic nutriționist pentru a-ți ajusta greutatea. Cei care nu sunt mulțumiți de corpul lor și nu caută informații nutriționale sănătoase pot dezvolta tulburări de alimentație. Imaginea corporală este strâns legată și de stima de sine, motiv pentru care e necesar să găsim soluții sigure pentru a ne simții bine în pielea noastră. O dietă corectă va aduce rezultatele dorite, dar le va și menține, pe când dietele drastice vin la pachet cu efectul de yo-yo, extrem de periculos pentru sănătate.

Distribuie acest articol