Cum ne putem crește stima de sine 

10 mai 2023
Imagine articol CIPRA

Stima de sine este modul în care ne percepem și ne valorizăm, bazându-ne pe opiniile și credințele noastre, influențate de relațiile cu ceilalți. 

Modul în care ne raportăm la noi înșine nu este tocmai ușor de schimbat. Totuși, este util și benefic să luăm în calcul demersuri în acest sens, atunci când stima de sine este fie prea mare, fie  prea scăzută, având un impact negativ asupra vieții noastre.

Din cel mai recent studiu CIPRA, realizat în luna martie 2023, a reieșit că 77% dintre cei chestionați, în special femeie (82%) consideră stima de sine ca fiind unul dintre principalii factori importanți în viață.

Stima de sine se construiește de timpuriu

Mai exact, începe să se construiască în jurul vârstei de doi ani, atunci când devenim conștienți de propria imagine în oglindă. Există și teorii care susțin că primele zâmbete  pe care le primim echivalează cu primele semnale despre noi, creionarea personalității începând, astfel, prin canalele senzoriale, mult înaintea conștientizării.

Oglindirea pe care ne-o oferă mama sau cei care ne îngrijesc ne formează o primă imagine despre sine: când îmi zâmbești, eu sunt zâmbet. Modul în care suntem tratați, îngrijiți din punct de vedere al semnalelor pe care le trimitem prin intermediul corpului nostru, constituie bazele relației de mai târziu cu propriul corp și de asemenea primele experiențe cu acceptarea și iubirea de sine”, spune Diana Tache, psihoterapeut analist și consilier psihologic The Mind, specialist CIPRA.

Încrederea în sine, un aliat puternic

Relaționarea cu cei din jur are o pondere importantă atunci când ne formăm stima sau încrederea.

Încrederea în sine se formează tot în primii ani de viață, când copilul face primii pași și se îndreaptă spre lume, spre a explora fără a fi susținut de mâna părintelui. Modelul în care relaționăm cu lumea din perspectiva autenticității și atitudinii flexibile, are ca fundament reacția celor din jur la primele încercări dea ne afirma autonomia/inițiativa atunci când suntem copii. Dacă în loc de susținere și îndrumare cu răbdare spre comportamente dezirabile, am primit răspunsuri rigide, inflexibile, am fost forțați atunci când ne-am simțit rușinați sau mai mult, am fost făcuți de rușine pentru a fi corectați, ne putem aștepta la un nivel scăzut de încredere în noi și la un mod inflexibil de a ne raporta la noi înșine, cu tendințe spre autocritică”, precizează Diana Tache. 

Tu cum stai cu stima de sine?

  • Persoanele cu o stimă de sine ridicată se simt superioare celorlalți oameni. Sunt adesea arogante, auto-indulgente și de cele mai multe ori se simt nedreptățite.
  • La polul opus sunt cei care au stimă de sine scăzută, care se simt inferiori celorlalți, nu au încredere în ei, care abandonează proiectele înainte să încerce si care se simt victime.

Calea de mijloc este cea mai bună, respectiv stima de sine sănătoasă, în care persoana respectivă să aibă o viziune de corectă și echilibrată despre ea însăși. 

De ce este atât de importantă

Ea influențează procesul de luare a deciziilor, relațiile, sănătatea emoțională și starea de bine, în general. De asemenea, influențează motivația, deoarece persoanele cu viziune sănătoasă și pozitivă despre ele vor tinde să-ți depășească limitele și să accepte noi provocări.

5 moduri în care ne putem crește stima de sine

  1. Descoperă care este calitatea ta, talentul care te face unic și scoate-l în evidență, bazează-te pe el! Diana Tache ne propune un exercițiu în acest sens: „Putem face o autoanaliză, trecând pe hârtie trei calități pe care considerăm că le avem, și ulterior să rugăm minimum trei persoane apropiate să scrie și ele trei calități pe care le-au remarcat la noi. Dacă suntem surprinși de ceea ce aflăm de la ceilalți înseamnă că mai avem de exersat la conștientizarea lucrurilor care ne fac speciali. Dar dacă acele calități identificate de noi coincid cu cele menționate de cei dragi, înseamnă că avem o imagine de sine suficient de echilibrată.
  2. Conștientizează-ți gândurile și credințele și observă ce-ți afectează stima de sine, apoi încearcă să schimbi acele perspective.
  3. Limitează tiparele de gândire negativă! Atunci când le observi, încearcă să le înlocuiești cu unele realiste și pozitive.
  4. Exersează afirmații pozitive despre tine!
  5. Fii mai indulgent cu greșelile pe care l-ai făcut și acceptă-ți și părțile negative, pe care poți încerca să le îmbunătățești!

Când vom reuși să lăsăm deoparte tendințele spre perfecționism, comparația cu ceilalți în dezavantajul nostru și preocuparea pentru ceea ce cred ceilalți despre noi, vom putea să explorăm și să descoperim ceea ce contează cu adevarat pentru noi, ceea ce ne aduce o bucurie autentică și ne face să ne simțim vii.

Diana Tache, psiholog
Distribuie acest articol