Valori importante pe care să le transmitem copiilor

18 aprilie 2023
Imagine articol CIPRA

Orice părinte își dorește să-i asigure copilului său un viitor fără griji, însă pe lângă moștenirea materială, transmiterea unui set de valori importante îi va oferi cu mult mai mult.

Pentru a reuși în viață, copiii au nevoie de o bază solidă de cunoștințe, dar mai ales de valori. Experiențele ne îmbogățesc emoțional, ne fac mai înțelepți, și cu toate acestea e nevoie să le cultivăm copiilor valorile în mod explicit încă din copilărie. Valorile sunt ca niște grile care ne arată drumul, ne sortează alegerile, ne dau forță, încredere și o stare de bine. Prin valori putem construi o lume mai bună în care să trăim în armonie cu noi și cu ceilalți.

Fii tu un exemplu

Copiii învață în principal valorile din ceea ce văd, motiv pentru care e atât de important să le dăm un exemplu pozitiv. Cea mai bună metodă de predare este să exersăm ceea ce predicăm! Trebuie să trăim conform acestor valori, nu doar să vorbim despre ele, și astfel totul va fi mai simplu!

Conform studiului CIPRA, familia și prietenii ocupă primul loc în topul factorilor importanți în viață, cu un procent de 83%. Femeile acordă importanță într-o măsură chiar mai mare, de 87%, acestui aspect. Totodată, cercetarea privind atitudinile față de satisfacția asupra vieții de familie a arătat că ruptura de comunicare și interacțiune este resimțită puternic de către tineri. Așadar, eforturile noastre ar trebui să se îndrepte în direcția comunicării eficiente, pentru remedierea acestui neajuns.

Valori importante încă de la vârste fragede

Comportamentul și personalitatea celor mici pot fi modelate din copilărie, prin imprimarea unui set de valori precum respectul, recunoștința, empatia, generozitatea, onestitatea… Despre câteva dintre acestea, care pot fi considerate „de bază”, vorbim în continuare.

Onestitatea

Dacă îți dorești ca micuțul tău să fie onest, trebuie să fii tu însuți sincer. Dacă te prinde mințind, indiferent de context, va înțelege că minciuna este în regulă și va fi dificil să îl contrazici. De fiecare dată când este sincer cu tine, spune-i cât de mult apreciezi onestitatea lui și explică-i de ce este important să spună adevărul. Întărirea comportamentelor bune îi ajută să-și clădească zi de zi o personalitate puternică.

Responsabilitatea

De îndată ce copiii tăi cresc, cu siguranță îți dorești să fie de încredere, să-și respecte angajamentele… Să fie responsabili. Dacă nu le insufli un sentiment de responsabilitate încă dintr-o etapă timpurie, le va fi mai greu în viitor să îl deprindă. Începe prin a-i pune să-și strângă jucăriile sau să facă patul în fiecare dimineață – este important să se simtă utili și să fie implicați măcar în activități de bază. Pe măsură ce cresc, vorbește-le inclusiv despre valoarea banilor, pentru a deveni mai responsabili și în această privință.

Respectul

Respectul este o altă valoare vitală, care trebuie predată devreme. Asigură-te că-i înveți să respecte pe toată lumea, indiferent de vârstă, rasă, religie sau statut. Predarea respectului îi ajută să fie buni și grijulii cu străinii, cu animalele, cu natura, dar și cu tine și cu toți cei apropiați.

Perseverența

Recompensarea copiilor joacă un rol important în acceptarea valorilor. Însă și ea are regulile ei, dacă îi răsplătești pentru tot ceea ce fac, indiferent dacă încearcă sau nu, își vor pierde dorința de a persevera. Iar recompensa nu trebuie să fie materială, ci emoțională. Laudă-ți copilul, dar nu rezultatul, ci efortul, pentru că asta îl va învăța să încerce chiar și atunci când îi va fi greu.

Curajul

Chiar dacă vrei să-ți protejezi copiii indiferent de situație, nu vei fi mereu acolo când ar putea avea nevoie de curaj. Prin urmare au nevoie de această resursă și ea trebuie cultivată de la vârste foarte mici. Învățându-i să-și înfrunte temerile, să vorbească pentru ei înșiși, să spună atunci când ceva îi deranjează, îi ajuți reușească în situații dificile, să se ridice pentru ei înșiși. În lumea de astăzi, acest lucru este deosebit de important.

Distribuie acest articol