Și tu iubești pizza?

13 martie 2024
Imagine articol CIPRA

Pizza este un fel de mâncare cunoscut și adorat în toată lumea. Combinația dintre aluatul pufos sau crocant și diverse toppinguri este delicioasă și, în plus, sățioasă. E firesc să iubești pizza, dar nu trebuie să uiți că este un preparat foarte caloric, pe care este bine să-l consumi rar și cu moderație.

Mâncată în oraș cu prietenii, comandată sau preparată acasă, este foarte tentant să te bucuri de acest răsfăț cu diferite ocazii. Și nici nu este neapărat greșit, dacă faci alegerile corecte. Chiar și copiii o adoră, așa că e bine să te asiguri că ai în farfurie pizza de calitate.

59% dintre respondenții studiului CIPRA au declarat că mâncarea pe care o consumă le oferă o stare de bine. În plus, alimentația este aspectul cu impactul cel mai mare pe calitatea vieții, fiind menționat pe primul loc de 45% din respondenți. Totodată, 17% dintre respondenți au declarat că zilnic sau o dată la câteva zile consumă fast-food, categorie în care este inclusă și pizza.

Fă o schimbare – alege făina integrală!

Blatul de pizza nu trebuie preparat neapărat cu făină albă. Poți alege o făină integrală, pentru a avea într-un final mai puține calorii în farfurie atunci când te așezi la masă. În plus, vei obține un blat bogat în fibre, cu un gust excelent. 

Ingrediente cât mai puține

Când decizi ce să pui pe o pizza, indiferent că o prepari acasă sau o comanzi, primul gând este să o umpli cu de toate. Nu e o strategie bună – o pizza cu adevărat delicioasă va fi aceea cu puține toppinguri, astfel încât să poți savura pe îndelete ingredientele. Și să acumulezi mai puține calorii.  Cu cât este mai simplă, cu atât mai bine.

Iubești pizza? Păstrează și pentru a doua zi!

Pizza este pe cât de gustoasă, pe atât de calorică, așa cum spuneam. Dacă vrei să îți menții greutatea, nu exagera cu numărul de felii consumate. Și rezistă tentației de a mânca o pizza întreagă! Pizza poate fi extrem de savuroasă și a doua zi, când o poți servi ca o gustare rapidă. De asemenea, poate fi si o idee bună de pachet pentru școală sau birou. Chiar dacă ai comandat-o la restaurant, poți lua la pachet feliile rămase.

Sfatul expertului

pizza

Vezi în continuare părerea expertului CIPRA, dr. Șerban Damian, medic și nutriționist sportiv, despre consumul de pizza.

Caloriile dintr-o pizza variază foarte mult, în funcție de mărime și ingrediente. În general, 100 g de pizza au undeva la 260-300 kcal, dar numărul lor poate crește. Asta înseamnă că o pizza întreagă îți poate aduce mai multe calorii decât necesarul tău total pentru o zi. 

Pentru ca pizza să fie o opțiune de masă gustoasă și nutritivă, recomand Margherita, adică pizza doar cu roșii și brânză, un sortiment disponibil cam în toate meniurile. În plus, alege blatul subțire în detrimentul celui pufos  și evită sortimentele congelate, care conțin mai multe grăsimi saturale și conservanți. Porția ideală este de 1-2 felii – împarte restul cu prietenii/familia, ia la pachet sau păstrează pentru a doua zi!“ 

Distribuie acest articol