Alegerile alimentare ale tinerilor. Cum se pot îmbunătăți

1 noiembrie 2023
Imagine articol CIPRA

Alegerile alimentare echilibrate sunt esențiale încă din tinerețe. Sănătatea, greutatea și calitatea vieții în general pot fi direct determinate de ceea ce mâncăm în mod constant.

În perioada adolescenței, organismul are nevoie de macronutrienți esențiali pentru dezvoltare și energie. Proteine, carbohidrați și grăsimi de calitate, care să provină din alimente proaspete, sănătoase și cât mai variate.

Conform studiului CIPRA, 57% dintre tinerii între 18 și 24 de ani consideră că alimentația le oferă o stare de bine sau că le livrează necesarul energetic zilnic și doar 46% spun că mănâncă echilibrat, din toate grupele alimentare (carne, lactate, legume și fructe etc). În plus, doar 43% dintre tineri cu vârste între 18 și 24 de ani iau micul dejun.

Alegerile alimentare bune și educația nutrițională

Pentru a lua decizii corecte, este important ca tinerii să fie informați cu privire la beneficiile unei alimentații sănătoase și să știe în ce constă aceasta. Așadar, am pregătit câteva sfaturi și opinia expertului nostru, dr. Șerban Damian, medic și nutriționist sportiv.

Specialistul spune că obiceiurile proaste, dacă sunt perpetuate, pot cauza inclusiv diferite boli, dintre care unele grave.

Problemele medicale instalate la tinerețe, chiar dacă nu se manifestă, spre exemplu debutul aterosclerozei și a unei afecțiuni cardiace, în mod sigur vor avea urmări pe măsură ce trece timpul. De aceea este absolut esențial că tinerii să reducă toți factorii de risc modificabili, ce se asociază cu afecțiuni cronice, și aici mă refer la alimentație, sedentarism, consum de alcool, tutun, lipsa odihnei. Alimentația este probabil cel mai ușor de modificat factor dintre cei enumerați și care se bucură de cele mai mari transformări în ceea ce privește starea de sănătate. Pentru a conștientiza nevoia de a avea o alimentație sănătoasă, tinerii trebuie să primească educație nutrițională de la specialiști și să aplice principiile în familie și în orice alt context.

Câteva sfaturi utile

  1. Un mic dejun sănătos și consistent este foarte important la orice vârstă, cu atât mai mult pentru elevi sau studenți, care depun un efort intelectual serios zilnic. O masă echilibrată dimineața poate oferi energie și concentrare pentru întreaga zi. Idei de mic dejun rapid și sănătos: iaurt natural, fructe proaspete, ou fiert, legume, cereale integrale cu lapte și fructe.
Nu este atât de greu să faci alegeri sănătoase!

2. Tinerii sunt tentați să mănânce pe fugă, dar mesele lor trebuie să fie regulate. Planificarea meselor și împachetarea gustărilor sănătoase este o idee bună. Poți avea cu tine oriunde fructe tăiate în bucățele, un sendviș cu brânză și legume sau un baton din cereale integrale. O să-ți fie astfel mai ușor să eviți produsele de patiserie sau dulciurile concentrate…

3. Limitarea consumului de sucuri și băuturi îndulcite este foarte importantă. Acesta pot fi înlocuite cu apă, limonadă, ceaiuri neîndulcite sau sucuri naturale, făcute în casă. Ajută la reducerea aportului de zahăr și la menținerea unei hidratări adecvate.

4. Mâncat echilibrat influențează randamentul la studiu. În timpul perioadelor solicitante, cum ar fi examenele, sunt recomandabile gustările sănătoase, precum nucile și semințele sau fructele uscate. Acestea pot oferi energie și nutrienții necesari în timpul învățării intense.

Distribuie acest articol