De ce avem nevoie de proteine?

7 aprilie 2023
Imagine articol CIPRA

Fără proteine viața nu ar putea exista. Mușchii, scheletul, organele, enzimele și hormonii, toate au nevoie de proteine pentru a funcționa.

Un meniu echilibrat trebuie să conțină carbohidrați, grăsimi, dar și de proteine în fiecare zi. Proteinele ajută la construirea și repararea mușchilor, organelor, arterelor, sunt esențiale pentru vindecarea rănilor, pentru piele, oase, păr, pentru vedere și energie. Tot ele susțin și imunitatea, ajutându-ne să ne menținem sănătatea. 

Din studiul realizat de CIPRA alături de Reveal Marketing Research în luna martie 2023, cu privire la obiceiurile zilnice și de consum ale românilor, alimentația se află pe primul loc în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții. Foarte important este să mâncăm zilnic alimente nu doar gustoase, ci care să ne asigure și necesarul de nutrienți.

Surse excelente de proteine

micul dejun

Dr. Oana Pop, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, specialist CIPRA, spune că doza zilnică recomandată de proteine este de 0,8 kg/kg corp, ceea ce înseamnă aproximativ 60 g de zilnic pentru un adult de 75 kg (de exemplu, 100 de grame de carne conțin 25 de grame de proteine). Avem surse de proteine din belșug, atât animale, cât și vegetale. „Surse de înaltă calitate sunt cele de origine animală care provin din carne, ouă, pește, produse lactate. Dar nu sunt mai prejos nici cele de origine vegetală care provin din leguminoase – fasole, mazăre, linte – fructe oleaginoase (nuci, caju etc), soia. Un sfert dintre alimentele din farfurie trebuie să conțină proteine. Recomandarea generală este de a alterna zilele în care consumăm proteine vegetale cu cele în care consumăm proteine animale”, precizează Oana Pop.

Când crește necesarul de proteine

Când suntem convalescenți, pentru a oferi corpului o sursă de vindecare și refacere rapidă. La fel, după vârsta de 40 de ani, când masa musculară începe să scadă, dar și dacă facem mai sport sau efort fizic intens. Și pentru copii proteinele sunt esențiale în perioada de creștere, la fel pentru femeile însărcinate. Chiar și persoanele supraponderale au nevoie de proteine, pentru a putea slăbi fără a pierde masă musculară. Putem scădea aportul caloric, mărind numărul de proteine, cu ajutorul unui nutriționist, care să calculeze exact numărul lor și porțiile de care avem nevoie.

Chiar dacă majoritatea alimentelor vegetale conțin proteine incomplete, un regim vegetarian sau o dietă vegană pot să satisfacă nevoia de proteine a organismului. Totuși, varianta preferată de majoritatea pare ar fi alternarea lor cu surse de origine animală.

Să evităm excesele!

Deși majoritatea dietelor pentru slăbit se bazează pe proteine, într-o cantitate prea mare acestea pot avea efecte nu tocmai sănătoase. Un exces de proteine poate duce la oboseală, amețeli, dureri de cap, respirație urât mirositoare sau constipație. În schimb, deficitul de proteine poate duce la anorexie nervoasă (o tulburare alimentară), dificultăți în absorbția nutriților din cauza unei probleme de sănătate, cum ar fi sindromul de colon iritabil sau operația de micșorare a stomacului, dar și păr subțire și fragil, edeme și leziuni cutanate. 

Distribuie acest articol